EIT Health otvorio važan natječaj za inovatore u području zdravstva

Autor: Josipa Ban , 11. lipanj 2024. u 22:00
Natječaj s nagradnim fondom 10 tisuća eura otvoren je do 30. lipnja, a mogu se prijaviti startupi, mala i srednja poduzeća, bolnice, istraživači te sveučilišta/ANA TEMBLADOR C

Kandidati moraju dati rješenja na dva izazova, samo tri će biti nagrađena.

EIT Health, koji je dio Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), otvorio je natječaj za razvoj inovativnih rješenja u zdravstvu, u okviru novog programa InnoStars Connect.

Na natječaj, koji je otvoren do 30. lipnja i čiji nagradni fond iznosi 10 tisuća eura, mogu se prijaviti startupi, mala i srednja poduzeća, bolnice, istraživači te sveučilišta, i to iz srednje razvijenih europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Kako je natječaj otvoren u suradnji s dvije farmaceutske kompanije – Chiesi Grupa i Synlab Italija – prijavljeni kandidati morat će ponuditi rješenja za izazove koje su definirale ove kompanije.

Dobra prilika
Natječaj je važna prilika domaćim inovatorima iz područja zdravstva jer, osim financijske potpore, omogućuje profesionalno mentorstvo, suradnju s farmaceutskim kompanijama, izgradnju kontakata, unaprjeđenje inovacije i potencijalno njezin plasman na tržište.

Sve ovo možda je i značajnije od nagrade od 10 tisuća eura, a koja se mora ciljano trošiti. Najbolja tri tima za validaciju svog rješenja na raspolaganju će imati 6000 eura, za putovanja na Bootcampove 3000, a za mentorstvo i treninge 1000 eura.

Oni koji budu odabrani rješavat će dva izazova. Biofarmaceutska grupacija Chiesi Grupa traži prijelomna rješenja u područjima zdravlja dišnog sustava (AIR), rijetkih i krajnje rijetkih bolesti te specijalizirane njege. U okviru drugog izazova, onoga tvrtke Synlab, kandidati će morati ponuditi rješenja u području naprednih dijagnostičkih biomarkera i tehnologija.

Hrvatske boljke
“Novim programom otvaramo vrata inovatorima u Hrvatskoj i omogućujemo im pristup resursima, znanju i, što je najvažnije, vezama koje postoje unutar naše mreže”, poručuje Sarah Haddadin, direktorica organizacije EIT Health InnoStars zadužena za inovacije i voditeljica programa.

Interes domaćih inovatora u području zdravstva za ovaj natječaj tek ćemo vidjeti. No poznato je da dvije inicijative – AI4Health.Cro te program Forward to Health Innovation – već neko vrijeme rade na razvoju ovog važnog i potentnog ekosustava čiju inovativnost u Hrvatskoj najviše koči otežan pristup zdravstvenom sustavom. Testiranje i implementacija tehnoloških rješenja u zdravstvu time je bitno ograničena.

Komentirajte prvi

New Report

Close