Domaći startupi kao crne ovce u SAD-u. Klijentima gase račune, moraju ih seliti drugdje

Autor: Josipa Ban , 25. srpanj 2024. u 09:10
Albert Gajšak, osnivač i izvršni direktor CircuitMessa, ima račun u Mercuryju od 2019./Ž. Hladika/PIXSELL

Procvat Mercuryja, doduše, krenuo je nakon propasti Sillicon Valley Banke (SVB) u ožujku prošle godine.

Američka fintech kompanija Mercury koja pruža financijske usluge, a u kojoj račun ima više domaćih startup tvrtki, zatvara vrata klijentima čiji su vlasnici iz Hrvatske.

Svi oni svoje račune moraju seliti drugdje jer je Mercury Hrvatsku stavio na listu zabranjenih zemalja, odnosno zemalja čiji vlasnici ne mogu imati račun u fintech kompaniji koja svoje usluge pruža putem Choice Financial Group i Evolve Bank & Trust.

Zašto se konkretno Hrvatska našla u “top klubu” zemalja, među kojima su Afganistan, Sjeverna Koreja, Sudan, Pakistan, Iran, Irak…, i to kao jedina zemlja članica Europske unije, iz banke svojim klijentima nisu jasno objasnili.

Informaciju u kakvim su se problemima našli domaći osnivači prvi je na LinkedIn profilu objavio Albert Gajšak, osnivač i izvršni direktor CircuitMessa, koji od 2019. ima račun u Mercuryju – kompaniji koja se brendirala kao banka za startupe.

Procvat Mercuryja, doduše, krenuo je nakon propasti Sillicon Valley Banke (SVB) u ožujku prošle godine. U samo četiri mjeseca nakon propasti SVB-a Mercuryju je broj članova porastao za 26 tisuća. Račun u Mercuryju od domaćih kompanija imao je i SpectreXR.

Iako iz Mercuryja nisu objasnili razloge otkazivanja suradnje domaćim kompanijama koje su kod njih imale račun, a niti pojedinim domaćim medijima koji su slali upit, naslućuje se da razlog leži u činjenici da se Hrvatska nalazi na sivoj listi Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF).

Na njoj smo se našli prošle godine jer je FATF zaključio da Hrvatska ne poduzima adekvatne mjere u borbi protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovna uništenja. Činjenica da se na listi još uvijek nalazimo dovoljno govori o aktivnostima koje je naša Vlada poduzela da bi s liste sišli. Danak sada plaćaju startup kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close