Smart Industry
Korak ispred

Digitalni blizanci – ključna tehnologija za napredno i inteligentno poslovanje

U današnjem brzom i naprednom tehnološkom svijetu razumijevanje potencijala
digitalnih blizanaca ključno je za konkurentnost i poticanje rasta u bilo kojoj industriji.

Alan Štefanac
17. rujan 2024. u 22:00
Digitalni blizanac je virtualna replika fizičke imovine/Shutterstock

Digitalni blizanci nisu novost, ali mnoge tvrtke u različitim sektorima tek otkrivaju njihove fantastične mogućnosti i benefite za poslovanje. Od proizvodnje preko transporta do zdravstvene zaštite, digitalni blizanci predstavljaju veliki korak naprijed u optimizaciji radnih procesa, pojedinih komponenti, proizvoda i održavanja sustava u različitim industrijama.

Oni povećavaju produktivnost, smanjuju troškove, osiguravaju energetsku efikasnost i poboljšavaju donošenje odluka pružajući točne uvide u stvarnom vremenu. Kombiniranjem podataka prikupljenih IoT uređajima, kvalitetnih data platformi, integriranjem strojnog učenja i umjetne inteligencije osigurava se provedba simulacije čime digitalni blizanci postaju neprocjenjivi alati za organizacije od proizvodnje i transporta do pametnih gradova i maloprodaje.

Što je digitalni blizanac?

Digitalni blizanac je virtualna replika fizičke imovine (od proizvoda do komponente) ili sustava stvorena prikupljanjem te integracijom podataka sa senzora, IoT uređaja i drugih digitalnih sustava pri čemu se takvi podaci koriste za simulaciju ponašanja i performansi fizičke imovine, omogućujući tvrtkama praćenje i optimizaciju operacija.

Navedena rješenja nude značajne prednosti za organizacije jer kroz simulaciju u digitalnom okruženju mogu ostvariti bolje donošenje odluka u realnom poslovanju kroz povećanje učinkovitosti i produktivnosti, uštede troškova, poboljšane sigurnosti, upravljanja rizikom, te osiguranja prediktivnog održavanja.

Simulacija u digitalnom okruženju

Digitalni blizanci mogu ostvariti bolje donošenje odluka u realnom poslovanju kroz povećanje učinkovitosti i produktivnosti, uštede troškova, poboljšane sigurnosti, upravljanja rizikom, te osiguranja prediktivnog održavanja.

Primjena digitalnih blizanaca u poslovanju – put do uspjeha

Organizacije se susreću s izazovima u uspostavi digitalne replike svojega poslovanja zbog nedostatnog poznavanja vlastitih procesa ili upravljanja operativnim poslovanjem na temelju realnih podataka, već korištenjem zastarjelog pristupa poslovanja temeljenog “po iskustvu”. Zbog navedenog organizacije moraju inicijalno razviti kulturu upravljanja temeljenu na stvarnim podacima, pri čemu je nužna uspostava temelja koji uključuju upravljanje podacima, integriranje IoT uređaja za realno mjerenje procesa, razvoj organizacijskih analitičkih i tehničkih vještina, te integriranje s tradicionalnim operativnim sustavima u organizaciji (ERP, WMS, QMS, PLC, itd.).

Ovime se povezuje realna dimenzija prostora i vremena što se naravno proširuje s dodatnim parametrima ključnima za izgradnju vizualnog (CAD vizualizacija). Navedeni preduvjeti čine skup temeljnih elemenata koji su nužni da bi se osigurala osnova za izgradnju pilota digitalnih blizanca u kojima će se svi navedeni inputi kvalitetno moći modelirati i replicirati realno okruženje.

Kroz provedbu pilot testiranja, uspješne kompanije su se fokusirale na provedbu centraliziranog menadžmenta upravljanja promjenom kako bi se osigurala postupna prilagodba organizacije na novu tehnologiju, razvoj znanja i iskustva temeljenog na provedbi simulacija iz digitalnog u realnom okruženju. Uspješne kompanije su primjenom digitalnih blizanaca transformirale poslovanje te ubrzale inovativnost kroz ostvarenje bržih poslovnih rezultata i povrata od investicije.

Tehnološke platforme

Globalne tehnološke kompanije razvile su kompatibilne tehnološke platforme koje osiguravaju potpune integracijske mogućnosti, visoku razinu cyber sigurnosti, vizualizacijske alate, predefinirana rješenja s limitiranim potrebama kodiranja, te ostale elemente zbog čega primjena digitalnih blizanaca u poslovanju postaje dostupna za različite industrije i organizacije različitih veličina. Uspješne organizacije usmjerile su se na provjerena rješenja kao što su Azure Digital Twin, AWS IoT TwinMaker, Google Cloud, NVIDA Omniverse, EcoStruxure, PTC te druge platforme. Tehnologija danas uistinu predstavlja potporni sloj zbog čega izgradnja digitalnih blizanca primarno ovisi o odluci organizacije da provede digitalnu transformaciju.

Alan Štefanac, viši menadžer u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja/PD

Uspješni primjeri

Siemens ih koristi za stvaranje digitalnih replika svojih strojeva i proizvodnih linija. Simulirajući cijeli životni ciklus proizvoda, mogu testirati dizajne, predvidjeti kvarove i osigurati optimalne performanse prije stvarne proizvodnje. U proizvodnji omogućuju prediktivno održavanje, smanjujući vrijeme zastoja i optimizirajući rad stroja. Praćenjem podataka senzora u stvarnom vremenu sa strojeva, sustavi mogu predvidjeti trošenje opreme i planirati održavanje, sprječavajući kvarove i minimizirajući prekide u proizvodnji.

Luka Rotterdam, jedna od najvećih svjetskih morskih luka, koristi tehnologiju digitalnih blizanaca kako bi poboljšala svoje operacije i upravljanje infrastrukturom. Integriranjem podatka s brodova, dizalica, kranova, vozila i senzora osigurava se praćenje prometa, potrošnje goriva, protočnosti procesa i trajanje operacija. Simulacije omogućuju rukovoditeljima da bolje upravljaju operaterima, te optimiziraju pristajanje broda, upravljanje teretom i ubrzaju sve operacije. Također, digitalni blizanac nadzire stanje imovine poput dizalica, dokova i cesta. Analizirajući podatke o vibracijama, opterećenju i vremenu, predviđa životni vijek kritične infrastrukture i planira pravovremeno održavanje, osiguravajući nesmetan rad luke i smanjujući troškove popravka.

Singapur je usvojio digitalnog blizanca za poboljšanje urbanog planiranja, prijevoza i pružanja javnih usluga u sklopu svoje inicijative Pametna nacija. Njime modelira cijeli grad, omogućujući urbanistima da simuliraju promjene infrastrukture, optimiziraju prometne rute i predvide prometne obrasce. Navedenim se povećala sigurnost na cestama, smanjile su se gužve i povećala se učinkovitost javnog prijevoza te se ostvaruju uštede energije u zgradama u stvarnom vremenu.

Dodatna upotreba je za simulaciju scenarija prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili jake kiše, omogućujući brže vrijeme odgovora i bolju raspodjelu resursa u hitnim slučajevima. Veliki trgovci poput Walmarta i Carrefoura koriste ih u svom opskrbnom lancu kako bi poboljšali upravljanje zalihama, smanjili kvarenje kvarljive robe i optimizirali rad skladišta. Također, primjenjuju se za simulaciju fizičkog kretanja kroz trgovinu, testiranje planograma i optimizaciju prostora. Kroz navedene simulacije se dinamički testiraju razine zaliha, a dodatnim primjenama naprednih modela se i simuliraju obrasci ponašanja kupaca.

Upravo navedeni primjeri pokazuju vrijednost digitalnih blizanaca u simuliranju realnog procesa u digitalnom sigurnom okruženju pri čemu organizacije kroz različite simulacije osiguravaju eliminaciju rizika, povećanje učinkovitosti i optimizaciju troškova u poslovanju.

* Sadržaj omogućio Deloitte

New Report

Close