Svijet novca
Fragment Digital

Cilj nam je proizvodnja igara i aplikacija koje imaju pozitivan utjecaj na živote osoba s invaliditetom

Fuzija umjetnosti i tehnologije definirana kroz sinergiju članova našeg tima nam je omogućila razvoj gamificirane platforme.

PD VL native tim
25. srpanj 2024. u 22:00
U izradi je i sustav igara za povećanje kognitivnih sposobnosti koji će približiti igranje skupinama koje se u pravilu ne igraju/PD

Premda suvremeni digitalni svijet mnogima pruža beskonačne mogućnosti za zabavu i edukaciju, postoje i oni kojima tehnološki napredak nije toliko pristupačan. Upravo je tako nastala ideja tima Fragment Digital da razviju platformu pristupačnu i osobama s invaliditetom, u potpunosti otvorenu prema njima, tako da ih involvira u svijet koji im je inače teško dostupan.

Vrijednost projekta prepoznao je i Feelsgood Social Impact Investment Fund, prvi potpuno hrvatski fond rizičnog kapitala i prvi u Hrvatskoj koji financira startupe koji na održiv i profitabilan način osiguravaju pozitivan utjecaj na društvo, realiziravši investiciju u tim iz Koprivnice.

Jedna od glavnih ideja je osmišljavanje aplikacija za predstavljanje muzejskih i kulturnih sadržaja novoj generaciji posjetitelja, a o svemu za Poslovni dnevnik govori Ivan Porkolab, osnivač i CEO Fragment Digitala.

Nedavno je Feelsgood, hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, realizirao investiciju u Fragment Digital u vrijednosti od 250.000,00 Eura. Predstavite nam ukratko Fragment Digital.

Pozitivni društveni utjecaj je u samoj srži svih naših otvorenih projekata; od AR/VR aplikacija koje omogućuju osobama s invaliditetom da virtualno posjete postave muzejskih izložbi ili se prošeću po realističnim rekonstrukcijama povijesnih lokaliteta; sve do jednostavnih igara prilagođenih i osobama s težim invaliditetom.

Fragment Digital je mali tim profesionalaca usmjerenih prema izradi visokokvalitetnih digitalnih proizvoda. Tim se sastoji od razvojnih programera igara, dizajnera igara, animatora i modelera s višegodišnjim profesionalnim iskustvom.

Glavni cilj nam je proizvodnja igara, aplikacija i gamificiranog sadržaja u koji dodajemo napredne značajke pristupačnosti koje imaju pozitivan utjecaj na živote osoba s invaliditetom, obogaćujući kulturna iskustva kroz tehnološki napredna rješenja. Vjerujemo u snagu tehnologije koja može premostiti razlike i osigurati pristupačnost za sve.

U što primarno namjeravate uložiti investiciju?

Najveći dio investicije Feelsgood fonda ćemo usmjeriti prema usavršavanju sustava za korištenje aplikacija i igara osobama s invaliditetom te njenu integraciju u naše aplikacije i igre.

Osim toga u planu je proširenje tima za optimizaciju prikaza u proširenoj stvarnosti te razvoj internog marketinškog tima.

Koja ideja je zaslužila povjerenje Feelsgood fonda?

Od prvog kontakta s Feelsgoodom bilo je jasno da nam se ciljevi podudaraju u ključnim aspektima. Članovima tima Fragment Digitala je glavna ideja vodilja bila omogućavanje virtualnog pristupa muzejima, izložbama ili povijesnim lokalitetima te korištenja edukativnih aplikacija i igranje igara osobama kojima je to bilo onemogućeno zbog fizičke invalidnosti. Naša vizija je rezonirala s ciljevima Feelsgood fonda pa je vrlo brzo realiziran dogovor o suradnji u vidu investicije.

Glavna ideja vodilja je omogućavanje virtualnog pristupa muzejima, izložbama ili povijesnim lokalitetima te korištenja edukativnih aplikacija i igranje igara osobama kojima je to bilo onemogućeno zbog invalidnosti/PD

Kako vidite razvojni put od ideje do realizacije? Što je sve u planu?

Aplikacije za muzeje koje omogućuju pokretanje vlastitim sustavom za prikaz objekata proširene stvarnosti koji podiže realizam i imerzivnost na višu razinu od trenutno dostupnih.

Dodavanje gamifikacije u takve prikaze upotrebom najmodernijih tehnologija i prilagodbom za pokretanje na širokom spektru uređaja je omogućeno velikim iskustvom koje naš razvojni tim ima u sferi razvoja računalnih igara. Uz edukativno-zabavne aplikacije Fragment Digital izrađuje i mobilne i PC igre, te je u planu dodavanje podrške za igranje i za osobe s invaliditetom u neke od tih igara.

Osim standardnih casual i hypercasualnih igara, u izradi je i sustav igara za povećanje kognitivnih sposobnosti koji će približiti igranje demografskim skupinama koje se u pravilu ne igraju te im omogućiti da kroz igranje verzija popularnih mobilnih igara poboljšaju svoje pamćenje, reflekse, matematičke i ine sposobnosti.

Fragment Digital izrađuje i mobilne i PC igre, te je u planu dodavanje podrške za igranje i za osobe s invaliditetom u neke od tih igara/PD

Po čemu se vaša platforma razlikuje od današnjeg digitalnog svijeta u kojem se čini da već sve postoji? Koja je glavna prednost u kojoj vidite smisao i isplativost?

Fuzija umjetnosti i tehnologije definirana kroz sinergiju članova našeg tima koji se sastoji od akademskih umjetnika, povjesničara umjetnosti, modelera i programera nam je omogućila razvoj gamificirane platforme koja autentične reprodukcije povijesnih artefakata povezuje realno i virtualno, povijest i sadašnjost. To je pretočeno u niz aplikacija kojima korisnicima pružamo nova iskustva podignuta na višu razinu.

U trenutnim verzijama naših proizvoda za razgledavanje virtualnih predmeta i lokacija se koriste mobilni uređaji i tableti, a očekujemo kako će se za bolju imerziju u bliskoj budućnosti koristiti AR naočale. To će omogućiti jednostavniju interakciju korisnika aplikacija i virtualnih objekata ili osoba. Kako su AR i VR tehnologije u mnogo čemu komplementarne, tako razvijamo i razgledavanje lokaliteta u virtualnoj stvarnosti korištenjem VR naočala.

Kako ste došli na ideju da u svoj poslovni model kao glavni adut ukomponirate društveni učinak?

Pozitivni društveni utjecaj je u samoj srži svih naših otvorenih projekata; od AR/VR aplikacija koje omogućuju osobama s invaliditetom da virtualno posjete postave muzejskih izložbi ili se prošeću po realističnim rekonstrukcijama povijesnih lokaliteta; sve do jednostavnih igara prilagođenih i osobama s težim invaliditetom.

* Sadržaj nastao u suradnji s Feelsgood S ocial Impact Investment Fund

New Report

Close