Biomedicinsko inženjerstvo kao odgovor na izazove u zdravstvu

Autor: Borivoje Dokler , 10. lipanj 2024. u 22:00
Magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskim proizvodima te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama/Shutterstock

Prvi združeni sveučilišni diplomski studij FER-a i FSB-a, a u kojem će sudjelovati i nastavnci Medicinskog fakulteta, kreće ovu jesen.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) uvode prvi združeni sveučilišni diplomski studij Biomedicinsko inženjerstvo.

Nositelj studija je FER, a u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEF).S uvođenjem novog studija studenti u Hrvatskoj prvi put će moći steći kvalifikaciju “magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva”, s pripadajućim stručnim nazivom “mag. ing. biomeding.”

Starenje društva i troškovi
Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj predstavlja važan korak prema odgovoru na suvremene izazove u zdravstvenom sustavu, poglavito u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu.

Prva generacija bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025., a upisna kvota na ljetnom roku iznosi 30 studenata. Magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskim proizvodima te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama.

Studijski program traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Konkurentan je odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta.

Promocija novih doktora
Prošli tjedan u velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL) održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom promocija rektor Stjepan Lakušić promovirao je ukupno 252 nova doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

“Danas ulazite u svijet samostalnoga znanstvenoga istraživanja u kojem se svaki istraživač neprestano razvija i traži odgovore na brojne izazove. Samo oni koji su stigli do diplome doktora znanosti i doktora umjetnosti znaju da je taj put dug i nimalo jednostavan”, poručio je rektor.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close