Smart Industry
Intervju

Bez digitalizacije i upravljanja energijom ne možemo govoriti o održivim zgradama

Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Promo
17. rujan 2024. u 22:00
Očekujemo kako će upravljanje energijom postati najvažniji element poslovnih strategija svih organizacije, ističe Vašarević/Ratko Mavar

Schneider Electric kontinuirano radi na transformaciji načina na koji zgrade upravljaju energijom, s jasnim ciljem smanjenja potrošnje energije, poboljšanja performansi opreme i povećanja udobnosti korisnika. Njihova inovativna rješenja čine ih liderom na putu prema održivijoj budućnosti.

Schneider Electric ima dugu povijest u energetici i automatizaciji te je danas lider u navedenim područjima. Kako vidite ulogu tvrtke Schneider Electric u novim trendovima upravljanja energijom u zgradama?

Schneider Electric je uvijek bio predvodnik inovacija u energetici, ali ono što danas vidimo je potreba za inovacijama u području održivosti. Naša uloga je pomoći vlasnicima i upraviteljima u komercijalnom, industrijskom i rezidencijalnom zgradarstvu da postignu maksimalnu učinkovitost u upravljanju energijom, ne samo zbog smanjenja troškova, već i zbog očuvanja resursa ali i borbe protiv klimatskih promjena.

Uvođenjem sustava za upravljanje energijom unutar naših postojećih rješenja, kao što su sustavi za upravljanje zgradama (BMS), pomažemo organizacijama da smanje emisije CO2, optimiziraju potrošnju energije i povećaju produktivnost.

Koliko su problemi s kvalitetom energije zaista važni za rad i performanse zgrada?

Mnogi upravitelji zgrada fokusiraju se isključivo na sustave poput HVAC-a, ali problem s kvalitetom energije može imati jednako ozbiljan utjecaj. Više od polovice zastoja opreme u zgradama uzrokovano je problemima s energijom – poput oscilacija u kvaliteti električne energije, napajanja, prenapona i slično. Schneider Electric kroz svoje napredne sustave za upravljanje energijom pomaže u identificiranju tih problema, što u konačnici smanjuje neplanirane troškove i produžava vijek trajanja opreme.

Ne oklijevajte, vrijeme je ključno

Ne treba odgađati implementaciju – počnite s osnovnim mjerenjima i analizama kako bi utvrdili mogućnosti za uštede.

Kakvu konkretno ulogu imaju BMS sustavi kada je riječ o upravljanju energijom?

Tradicionalni sustavi za upravljanje zgradama, ili BMS, fokusiraju se na aspekte zgrade poput grijanja, ventilacije i rasvjete. Međutim, mi idemo korak dalje s integracijom sustava za upravljanje energijom unutar BMS-a, što pruža potpuni pregled, kako mehaničkih, tako i energetskih sustava. Ova sveobuhvatna preglednost omogućuje optimizaciju potrošnje energije, što direktno utječe na operativne troškove i održivost. Naš pristup omogućuje upraviteljima zgrada da brže prepoznaju probleme, te ih riješe prije nastanka većih kvarova, te tako smanje značajne gubitke ili jednostavno preveniraju smanjenje produktivnosti i učinkovitosti.

Kako energija i održivost utječu na dugoročne poslovne rezultate i zadovoljstvo korisnika zgrada?

Energetska efikasnost i održivost konkurentska su prednost. Prema istraživanjima, kvalitetnija rasvjeta i ventilacija mogu povećati produktivnost zaposlenika i do 23%, dok loši ambijentalni uvjeti u zgradama mogu smanjiti njihovu učinkovitost za 4% u hladnijim uvjetima i čak 6% u toplijim. Stoga ne govorimo samo o smanjenju troškova već i o poboljšanju radnog okruženja, što direktno utječe na zadovoljstvo korisnika, bilo da su to zaposlenici ili kupci.

Evo primjer iz Hrvatske. U podružnici Decathlona u Hrvatskoj implementirali smo EcoStruxure Energy Hub sustav za nadzor potrošnje električne energije radi praćenja potrošnje energije na razini svake poslovnice i uređaja sa najvećom potrošnjom, a radi utvrđivanja gdje se sve mogu ostvariti uštede.

U prvoj fazi projekta implementiran je EcoStruxure sustav umrežen s Power Tag wireless senzorima za mjerenje energije. Uspješno su obavljena mjerenja kretanja najvećih tzv. HVAC potrošača, odnosno sustava grijanja, hlađenja, pročišćavanja zraka, rasvjete itsl. Prikupljeni podaci analizirani uz EcoStruxure Energy Hub aplikaciju, te su ukazali na konkretne točke u sustavu gdje je potrošnja bila puno veća od planirane.

Implementacijom EcoStruxure Energy Hub sustava koji vrši neprestani monitoring omogućen je pristup informacijama o trendovima u potrošnji energije u poslovnicama u realnom vremenu zbog čega se mogu donijeti ispravne odluke i učinkovito energetski upravljati poslovnicama. Također, sada imaju mogućnost prepoznavanja potrošača koji troše više energije nego što je planirano te ih mogu preventivno isključiti, kako bi smanjili stvarnu potrošnju i optimizirali resurse.

Upravo praćenje potrošnje pojedinih sustava i usporedba potrošnje po kvadratnom metru u svakoj poslovnici, omogućuje Dechatlonu da budu transparentni prema kupcima i pruže im informacije o održivosti.

Što bi preporučili vlasnicima zgrada koji tek započinju s uvođenjem sustava za upravljanje energijom?

Prvo bih savjetovao da ne odgađaju implementaciju – vrijeme je ključno. Počnite s osnovnim mjerenjima i analizama kako bi utvrdili stvarnu potrošnju i mogućnosti za uštede. Naša rješenja, poput EcoStruxure Power, omogućuju vlasnicima integraciju sustava upravljanja energijom u njihove postojeće sustave, što im omogućuje postepenu nadogradnju, u skladu s investicijskim mogućnostima. Potrebno je postaviti temelje kroz mjerenja potrošnje energije i kvalitete energije, a zatim na temelju tih podataka prilagođavati strategiju i optimizirati resurse.

Što čini Schneider Electric liderom u industriji upravljanja energijom i održivosti zgrada?

Schneider Electric je lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacije. Naša otvorena IoT platforma EcoStruxure omogućuje korisnicima potpuni nadzor i vidljivost nad energetskom potrošnjom i operacijama zgrade. S obzirom na to da zgrade danas troše čak 42% energije globalno, naša rješenja pomažu smanjiti ovu potrošnju kroz digitalnu transformaciju primjenom naprednih tehnologija ali i umjetne inteligencije. Schneider Electric nije samo tehnološki partner, već i strateški savjetnik koji pomaže našim klijentima da postignu održivost i dugoročni poslovni uspjeh.

Kakva su vaša očekivanja za budućnost? Gdje vidite Schneider Electric i upravljanje energijom za deset godina?

U sljedećih deset godina očekujemo kako će upravljanje energijom postati najvažniji element poslovnih strategija svih organizacija. Schneider Electric predano radi kako bi i dalje ostao na čelu inovacija u ovom području, osiguravajući da komercijalne, industrijske i rezidencijalne zgrade postanu energetski samodostatne, pametnije i održivije.

Naša vizija je zgradarstvo, koje ne samo da troši manje energije, već i aktivno doprinosi proizvodnji energije i smanjenju emisija. Očekujemo progres u korištenju obnovljivih izvora energije, ali i značajan napredak u tehnologijama za optimizaciju potrošnje i energetske efikasnosti. Schneider Electric je dokazao da ima ključnu ulogu u tom procesu i spreman doprinijeti svojim kompetencijama i ekspertizom još više i jače.

New Report

Close