Život u Mostaru znatno skuplji nego u Sarajevu i Banjoj Luci

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2023. u 22:00
Troškovi života u Mostaru su skuplji i u odnosu na život u Banjoj Luci. Skuplje su i osnovne namirnice/Shutterstock

Osim javnog prijevoza i taksija, u Mostaru su skuplje i jabuke, banane, sir, mlijeko, meso, gorivo…

Po mnogočemu život u Molstaru skuplji je od života u Sarajevu i Banjoj Luci.

Potrošačka košarica za siječanj iznosila je gotovo 3.000 KM, podaci su Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. S obzirom na životni standard, te se cijene ne mogu održati.

Komunalne usluge
O ovom problemu za Klix.ba govorio je Marin Bago, predsjednik mostarske udruge za zaštitu potrošača Fortuna.

Ovakva situacija ne može biti prihvatljiva za građane Mostara, jer cijene na našem tržištu nemaju opravdanja. Kod nas su komunalne djelatnosti, promet, vodoopskrba i druge djelatnosti od javnog i gospodarskog značaja u potpunom rasulu.

To su usluge po ugovoru, a takvih ugovora u Mostaru nema – pojašnjava Bago. U Mostaru karta u jednom smjeru (lokalni prijevoz) košta dvije KM, dok karta u jednom smjeru u Sarajevu košta 1,40 KM. Mjesečna karta javnog prijevoza u Mostaru iznosi 57,50 KM, dok je cijena mjesečne karte u Sarajevu 53 KM.

Početna cijena taksija u Mostaru je tri KM, u Sarajevu dvije KM. Kilogram riže u Mostaru je 3,31 KM, a u Sarajevu 2,94 KM. Za marku je skuplji i kilogram junetine u Mostaru, a skuplje su i jabuke, banane, sir, mlijeko, gorivo.

No, ono što je u Mostaru jeftinije u odnosu na Sarajevo su cijene nekretnina, pa tako četvorni metar stana u središtu Mostara u prosjeku košta 2.534,57 KM, dok je u centru Sarajeva znatno viših 4.392,59 KM.

Usporedba plaća
Osnovna razlika između Sarajeva i Mostara je u prosječnim mjesečnim plaćama, pa tako prosječna mjesečna neto plaća u Mostaru iznosi 1.182 KM, dok u Sarajevu iznosi 1.403 KM.

Troškovi života u Mostaru su skuplji i u odnosu na život u Banjoj Luci. Skuplje su i osnovne namirnice, pa se riža može kupiti za 0,40 KM, sir za četiri KM, a nešto skuplje je i voće i povrće.

Također, cijena se razlikuje i po troškovima javnog prijevoza, kao i režija. Skuplje je i čuvanje djece. Vrtić za jedno dijete u Mostaru košta 321 KM, a u Banjauci 249 KM. Također, građani Mostara moraju izdvajati više novca za rekreaciju, treninge i sport u odnosu na građane Banje Luke.

Komentirajte prvi

New Report

Close