Zbog rasta cijene mazuta toplane poskupljuju grijanje građanima

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2021. u 11:52
Iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije kažu je je poskupljenje opravdano/Pixabay

U toplanama koje koriste samo plin neće biti promjena.

Toplane u Zaječaru, Užicama i Novoj Varoši povećale su cijene grijanja zbog poskupljenja mazuta. Ranije je jednako urađeno i u Nišu. Zorana Mihajlović, srpska ministrica rudarstva i energetike, poručila je da će nadležna ministarstva s lokalnim samoupravama pronaći rješenje ako se poskupljenje nastavi i postane neodrživo za građane.

Stanovnicima Užica grijanje je tako skuplje devet posto, a računica pokazuje da vlasnici stanova plaćaju 108,97 dinara (oko 0,9 eura) po četvornom metru, umjesto 99,6 dinara (oko 0,8 eura), bez PDV-a.

U Novoj Varoši je cijena grijanja za kućanstva veća za 10 posto, odnosno za 9,68 dinara (0,07 eura) po četvornom metru, bez PDV-a. Za stan od 60 kvadrata mjesečno povećanje iznosi 580 dinara (oko 4,7 eura).

Iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije poručili da će se razgovarati o tome da se cijene stabiliziraju i da ostanu na istoj razini.

Dejan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora udruženja Toplane Srbije, objašnjava da je poskupljenje opravdano, kao i da samo takav rast cijena lokalna samouprava može odobriti.

“Najugroženije su toplane koje koriste isključivo ili preteženo mazut. Cijena tog energetna je otišla u nebo, poskupio je za više od 50 posto od početka godine. U siječnju je stajao 62,48 dinara (oko 0,5 eura) po kilogramu, a u studenome 91,66 dinara (oko 0,75 eura)”, objasnio je Stojanović za Večernje novosti.

Mazut je vezan za kretanje cijene nafte na svjetskom tržištu i zato je poskupio. Stojanović dodaje da toplanama ništa ne znači kada na početku sezone potpišu ugovore s proizvođačem jer je mazut burzovna roba i plaća se na dan isporuke.

“Nadu daje aktualno kretanje cijene nafte na svjetskom tržištu koja posljednjih dana bilježi pad. Međutim, neizvjesno je što će dalje događati. Treba znati i da kretanje cijene nafte utječe i na veleprodaju, a obično do pojeftinjenja dolazi sporije, dok se poskupljenje brže pokaže”, kaže Stojanović.

Srbija je osigurala stabilnu cijenu ruskog plina sljedećih šest mjeseci, tako da se može očekivati da toplane koje koriste samo taj energent neće poskupljivati grijanje za kućanstva. U Srbiji 80 posto sustava za daljinsko grijanje koristi plin, a oko 10 posto mazut i ugljen.

Toplane potroše oko 500 milijuna prostornih metara plina od 2,5 milijarde kubika koliko godišnje potroši cijela Srbija.

Komentirajte prvi

New Report

Close