Zbog niske otkupne cijene mlijeka farmeri počeli prodavati krave

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2021. u 09:03
Stočari tvrde da za njih nema budućnosti /SHUTTERSTOCK

Stočna hrana skuplja je 60 posto, mljekare godinama ne nude više, a nepromijenjena je i državna premija.

Vlasnici krava u Srbiji počeli su rasprodavati svoj stočni fond jer je hrana za životinje poskupjela 50 do 60 posto, a otkupna cijena mlijeka godinama je nepromijenjena, litra se plaća oko 37 dinara (0,3 eura) iako je prosječna proizvođačka cijena oko 56 dinara (0,4 eura).

Sanja Bugarski, predsjednica Saveza uzgajivača goveda u Srbiji, rekla je za agenciju Beta da je masovnija prodaja muznih krava počela prije nekoliko meseci od kada divljaju cijene stočne hrane, a cijena mlijeka je ostala ista, u prosjeku oko 30 dinara, uz državnu premiju od još sedam dinara.

“O tom problemu razgovarali smo i s premijerkom Srbije Anom Brnabić i država bi trebala odobriti izvanredni paket pomoći mljekarima dok se ne nađe trajnije rešenje“, rekla je Bugarski.

Žele promjenu zakona

Jedino rješenje bilo bi, prema njenim riječima, da država odredi minimalnu otkupnu cijenu mlijeka, ali bi tada morala ograničiti i maloprodajnu cijenu, kao nekad za tzv. narodni kruh.

Ako bi mljekare pristale povećati otkupnu cijenu mlijeka i platiti barem onoliko kolika je proizvođačka cijena, i kada bi se na to dodali ostali troškovi prerade i transporta, litra bi u maloprodaji značajno poskupjela zbog čega bi i tu cijenu trebalo ograničiti.

Dodatni problem je što se u velikim stranim trgovačkim lancima llitra uvoznog mlijeka može kupiti za 56 dinara jer su neke njemačke kompanije potpuno automatizirale proizvodnju i smanjile troškove te mlijeko mogu ponuditi po niskim cijenama.

Bugarski je dodala i da bi se, ako bi država htjela snažnije pomoći povećanjem premija koje su šest godina jednake, morao mijenjati zakon koji određuje da najveća premija može biti sedam dinara, a za što treba nekoliko meseci.

Velika ovisnost o uvozu

Ona je ocijenila da će proizvođači mlijeka nastaviti prodavati krave i da bi se osjetile teške posljedice kada bi se, zbog nekih izvanrednih okolnosti, zaustavio uvoz mlijeka.

Poljoprivrednik Slobodan Ilić, iz Majura pokraj Šabca, rekao je da svakog petka vozi na stočnu tržnicu po dvije krave dok ne rasproda farmu sa 60 krava. “Prodajem ih jeftino, od 700 do 1200 eura, jer pet litara mlijeka trebam proizvesti za jednu litru nafte“, rekao je Ilić.

0,4

eura proizvođačka je cijena litre mlijeka, a otkupna 0,3 eura

Dodao je da je plan bio da mu sin, koji je pred diplomom na Poljoprivrednom fakultetu, nastavi održavati farmu, ali sada kaže da će ga “otjerati sa sela, a farmu ugasiti“.

“Sve krave ću rasprodati, osim jedne koju ću ostaviti za sebe, a vlast neka kupuje mlijeko u Lidlu“, dodao je Ilić. Radovan Ignjatović, vlasnik farme krava iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, rekao je da je cijena mlijeka “katastrofa katastrofe”.

“Sve što se razvilo u mliječnom govedarstvu uništit će se ove godine jer je stočna hrana preskupa, a mlijeko prejeftino i svaki dan smo u sve većem minusu“, objasnio je Ignjatović.

Dodao je da se proizvodnjom mlijeka bavi 20 godina, ali da sada nema budućnosti i ako se ništa ne promijeni ugasit će proizvodnju mlijeka.

Udio stočarstva u poljoprivredi razvijenih zemalja je 60 posto, a u Srbiji 30 posto, što se može promijeniti jer Srbija ima odlične uvjete za razvoj te grane poljoprivrede, rekao je u svibnju Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

“Rak rana srpske poljoprivrede je stočarstvo, koje treba biti razvojna šansa. Stočni fond je uništen i nije mali posao obnoviti ga“, dodao je Krkobabić.

Komentirajte prvi

New Report

Close