Vučić ponudio Francuskoj gradnju nuklearnih elektrana u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2024. u 06:59
Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Memorandum o razumijevanju s francuskim EDF-om kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u razvoju civilnog nuklearnog programa u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je ovih dana Memorandum o razumijevanju s Francuskom elektroprivredom (EDF) o uspostavi suradnje u energetskoj tranziciji.

Memorandumom se, između ostalog, stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji.

“Zbog rasta potražnje za električnom energijom, koja će se do 2050. godine učetverostručiti, kao i dekarbonizacije u energetici, razmišljamo o korištenju nuklearne energije”, dodala je ministrica Dubravka Đedović Handanović.

Nema službene odluke

Jedna od važnijih tema u Parizu, na ovotjednom sastanku Vučića i Macrona, bila je mogućnost izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji, jer se smatra da je to energija budućnosti. Vučić je veliki zagovornik izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji, tvrdeći da će osiguranje struje u budućnosti biti veliki problem za zemlju. Kaže da će do 2050. godine stanovnici Srbije trošiti četiri puta više struje nego danas.

“Što god da radimo, kako god da radimo, nemamo šanse ako brzo ne počnemo rješavati taj problem. A rješavanje tog problema moguće je samo izgradnjom velikih i malih nuklearki”, rekao je ranije Vučić.

Ekonomist Goran Radosavljević izjavio je za Betu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu ponudu koja se ne odbija, a tiče se izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji. Radosavljević je agenciji Beta rekao da je Vučić ponudio Macronu izgradnju nuklearnih objekata, iako o tome nema odluke Vlade Srbije. Dodao je da se postavlja pitanje je li ta ponuda dobra za Srbiju.

“U Srbiji je na snazi ​​moratorij na gradnju nuklearnih elektrana. Trenutačno u Vladi Srbije nema stručnjaka koji se razumije u nuklearnu energetiku, a stručne rasprave o gradnji nuklearnih elektrana u javnosti nije bilo. Prema našoj strategiji, Srbija planira u narednih 30 godina struju dobivati iz hidroelektrana, gdje imamo ogroman potencijal, a vlada priča o planovima za izgradnju nuklearki’”, rekao je Radosavljević.

Ocijenio je da bi bilo dobro da Srbija idućih godina uđe u projekt izgradnje nuklearne elektrane, ali da oko takvog projekta mora postojati dogovor i jasna strategija.

“Treba precizirati rokove, s kim ćemo graditi nuklearku i s kojim novcem. Ako ozbiljno razmišljamo o izgradnji nuklearke, morali bismo prije toga obaviti raspravu i napraviti plan, a ne sve stihijski. kao i u desetljeću iza nas. Dugoročno planiranje energetske sigurnosti prioritet je svake ozbiljne zemlje, rekao je Radosavljević.

Izvjesno zaduživanje

Naveo je da Srbija nema novca za izgradnju nuklearke i da će se morati zadužiti.

“Izgradnja dvije nuklearne elektrane u Mađarskoj od po 1200 gigavata koštat će 12,5 milijardi eura. Srbija nema toliko novca, a podrazumijeva se da bi se morala zadužiti, ali s obzirom na sadašnji bruto društveni proizvod nisam siguran da je u stanju to učiniti”, istakao je Radosavljević.

Ukoliko bi se Srbija odlučila graditi nuklearni reaktor, prema procjenama stručnjaka, on bi koštao između 10 i 15 milijardi eura za snagu od 1500 ili 1600 megavata.

Komentirajte prvi

New Report

Close