Vrelo ljeto katapultiralo potražnju za klima uređajima

Autor: Nađa Irena Fišić , 16. rujan 2024. u 07:00
Iz Gigatrona, tehnološkog lanca koji prodaje i bijelu tehniku, naveli su kako su prodavali u prosjeku 400 klima uređaja dnevno/Mitar Mitrović

Zabilježen je drugi najduži niz tropskih dana u povijesti mjerenja, ukupno 20, od 7. do 26. kolovoza.

Pakleno ljeto pogodilo je ove godine većinu Europe, a gradovi su zbog betonskih površina bili osobito vreli. Jedan od njih je bio i Beograd, gdje je sve manje zelenih površina, a na njihovim mjestima sve više zgrada i parkirališnih mjesta.

Tko se ovog ljeta zatekao u njemu, imao je osjećaj da je u paklenom grotlu, jer je ukupno imao 67 tropskih dana, a kvart Vračar u središtu Beograda oborio je rekord i bio najtopliji.

Tropsko ljeto
Tamo je bilo ukupno 60 tropskih noći, dok je prethodni rekord iz 2012. godine iznosio 51. Zabilježen je i drugi najduži niz tropskih dana u povijesti mjerenja, ukupno 20 dana, od 7. do 26. kolovoza. Tad je prosječna maksimalna temperatura bila 35,4 stupnja Celzijusa.

Na nekim drugim mjernim postajama tropski niz trajao je i dulje, a najduže u Ćupriji. Tako je još na dan 3. rujna tamo vladao 60. tropski dan u nizu, dok je posljednji put na tom mjernom mjestu temperatura ispod 30 stupnjeva zabilježena još 5. srpnja. Pao je i rekordno najtopliji srpanj u povijesti mjerenja u Beogradu, koja traju od 1887. godine, sa srednjom temperaturom od 27,6 Celzijusa.

Web trgovina procvjetala

Na platformi za elektronsku trgovinu, Ananas, u lipnju i srpnju prodano je oko 10 tisuća klima uređaja, što je skok od 1205 posto.

Registrirana su četiri toplotna vala u većem dijelu Srbije tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, s maksimalnim dnevnim temperaturama zraka višim od 35 stupnjeva Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka tijekom ljeta iznosila je 41,8 stupnja i izmjerena je 17. srpnja, ponovo – u Ćupriji. Ne čudi stoga što je vladala pomama za klima uređajima koji su ovoga ljeta radili punom parom.

U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, prodaja klima uređaja narasla je od 70 do 1205 posto, ovisno o trgovini. Tih ogromnih tisuću posto zabilježeno je na platformi digitalne prodaje ananas.rs.

Prosječna cijena klima koje su se najviše kupovale kretale se od 34 do 44 tisuće dinara, odnosno od 300 do 380 eura. Statistički zavod Srbije navodi kako je prosječna neto plaća u Beogradu 120 tisuća dinara, odnosno 1025 eura, dok je prosječna plaća na razini cijele Srbije 95.800 dinara ili 820 eura. Što bi značilo da se izdvajalo i pola plaće na klima uređaj.

Serviseri traženi
Uz to su ruke trljali i majstori za ugradnju klima. Oglašavali su se po cijenama za ugradnju od 150 eura, gdje nisu bili uključeni kablovi (u prosjeku još 15 eura po metru), ali to je bilo samo za klima uređaje snage 12.000 BTU-ja.

Oni jači zahtijevali su i veće financijske izdatke, od 200 eura na više. To su, međutim, isto tako podaci koje dobivate kad ukucate u Google “ugradnja klima uređaja”. Stvarnost je bila puno surovija, jer su se majstori tražili kao suho zlato, pa su i diktirali svoje cijene koje su išle u nebo, a ugrađivalo se klime i vikendima.

Građani su tražili hlad i osvježenje gdje god su stigli. U Beogradu su odlazili na Adu Ciganliju koja je krcata bila i tijekom tjedna, dok su zbog visokih temperatura gradski otvoreni bazeni produljili vrijeme rada do 15. rujna.

Iz Gigatrona, tehnološkog lanca koji prodaje i bijelu tehniku, naveli su kako su prodavali u prosjeku 400 klima uređaja dnevno. Rekordnu prodaju imali su 15. i 16. srpnja, kada su prodali gotovo 500 klima po danu. Slično je bilo u još jednom takvom lancu, Tehnomaniji. Oni su tako u lipnju ove godine prodali preko 5500 klima, a u prvoj polovici srpnja 2500.

Na platformi za elektronsku trgovinu, Ananas, tijekom lipnja i srpnja ove godine prodano je gotovo10 tisuća klima uređaja, što je skok od 1205 posto u odnosu na prošlu godinu. U prosjeku su prodavali po 300 klima uređaja dnevno, a rekord je oboren 9. srpnja, kada je vanjska temperatura dostigla 35 stupnjeva i toga je dana naručeno više od 600 klima uređaja.

Najčešće su se prodavale inverter klime, koje zimi mogu grijati, a od brendova su najtraženiji bili Tesla, Hisense i Bosch.

Komentirajte prvi

New Report

Close