Vlada FBiH osigurala novac za plaće rudarima

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Uprava Elektroprivrede BiH zbrinula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 milijuna KM iz svog proračuna da bi započeli proces pravedne tranzicije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su osigurali sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plate za maj radnicima RMU Zenica.

“Godinama nagomilani problemi koji su se gurali pod tepih i davanje lažne slike u uspješnom poslovanju su rezultirali milijunskim dugovanjima rudnika, prvenstveno RMU Zenica. Ali, ova Vlada probleme rješava, ne čini ih još većim”, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, podsjetivši da je rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina, prenosi Fena.

Napomenuo je i da je Uprava Elektroprivrede BiH zbrinula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 milijuna KM iz svog proračuna da bi započeli prmu uroces pravedne tranzicije.

“Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini Uprave EP BIH i RMU Zenica moraće riješiti iz drugih izvora financiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično”, kazao je ministar Lakić.

Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcioniranje

Komentirajte prvi

New Report

Close