VIDEO/FOTO Katastrofa u BiH. Puno je mrtvih i nestalih u poplavama. Bujice nose ceste i mostove…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2024. u 10:27
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Sada je najvažnije da evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete.

Obilne padaline koje su tijekom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su poplave u više gradova. Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici, javlja Anadolu.

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima 15 žrtava nevremena u Jablanici, kazala je za Anadolu Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Jablanica je i dalje potpuno odsječena od ostatka BiH. Ministar obrane BiH rekao je da je oko 20 ljudi nestalo u Jablanici.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Jazeere Balkans rekao je kako do sada, prema nepotvrđenim informacijama, ima 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona.

On je naveo kako su angažirani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci te kako postoje problemi s prekidom komunikacija. “Tražit ćemo pomoć i međunarodne zajednice te drugih država”, dodao je on.

Jablanica potpuno odsječena

Prema fotografiji zabilježenoj kod Komadinovog vrela, jasno je vidljivo da je cesta potpuno nestala zbog uslijed bujica i odrona koji su pogodili područje Jablanice, javlja Klix.ba

Ovo potvrđuje raniju informaciju da je Jablanica odsječena od ostatka Bosne i Hercegovine i sa južne strane, odnosno pravca Mostara.

Samo u Jablanici najmanje 14 poginulih, to su oni koje su pronašli spasioci

Šef Odjela za odnose s javnošću vlade hercegovačkog kantona Darko Juka je naveo kako je situacija nešto stabilnija, te je potvrdio da su žurne službe uspjele probiti do Jablanice.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dodajući da su to oni koje su pronašle spasilačke ekipe dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama. “Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo, razmjeri ove kaotične situacije su zastrašujući”, kazao je Juka.

“U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta”, kazao je Juka, pa dodao kako su “urušene ceste, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki.”

Šire područje Konjica je također izolirano, a unesrećeni se evakuiraju čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova.

“Sve raspoložive snage su na terenu – Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć”, rekao je Juka.

Juka je apelirao na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se ne upućuju prema Jablanici i Konjicu iz bilo kojeg smjera. “Policijski punktovi su postavljeni na Salakovcu kako bi se kontrolirao priljev vozila i osigurala sigurnost građana”, poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close