Uskoro odobrenje za izvoz konzumnih jaja i pilića iz BiH u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2024. u 22:00
Procjenjuje se da Bosna i Hercegovina sigurno premašuje domaće potrebe kada je riječ o konzumnim jajima za više od 20 posto/Shutterstock

Ured za veterinarstvo BiH će najkasnije do 15. listopada Europskoj komisiji poslati svu potrebnu dokumentaciju.

Ured za veterinarstvo BiH će najkasnije do 15. listopada ove godine Europskoj komisiji poslati svu potrebnu dokumentaciju o ispunjavanju uvjeta za izvoz s peradarskih farmi u Bosni i Hercegovini.

Ovo je rečeno nakon sastanka predstavnika entitetskih ministarstava poljoprivrede, Koordinacionog odbora peradara BiH i Ureda za veterinarstvo BiH.

Realni rokovi
Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva poljoprivrede RS-a u Banjoj Luci, nakon čega je rečeno da se nastavak izvoza na tržište Europske unije očekuje iduće godine, pišu Nezavisne novine.

Predrag Miličić, zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog odbora za peradarstvo BiH, podsjetio je da BiH izvozi pileće meso i prerađevine od pilećeg mesa i konzumna jaja kategorije B, odnosno jaja za industrijsku preradu.

“Već nekoliko godina radimo na stvaranju uvjeta za izvoz rasplodnih, konzumnih jaja i jednodnevnih pilića u zemlje Europske unije. Sad smo to konačno riješili i očekujemo pozitivnu reakciju Europske komisije, “ rekao je Miličić.

Naveo je da, prema posljednjim podacima, u Bosni i Hercegovini ima nešto manje od 1.000 velikih farmi peradi.

“Sigurno da premašujemo potrebe kada je riječ o konzumnim jajima za više od 20 posto. Od početka godine smo na tržište EU izvezli oko 11 milijuna konzumnih jaja. To je vrlo značajno za ovu zemlju koja nema čak ni tri milijuna stanovnika, ima tendenciju pada broja ljudi, a time i potrošača”, objasnio je Miličević.

Posebno je zahvalio na suradnji pomoćnicima entitetskih ministarstava Kemalu Muratoviću i Negoslavu Lukiću, kao i predstavnicima Ureda za veterinarstvo. Pomoćnik ministra veterinarstva RS-a Negoslav Lukić rekao je da sada naši proizvođači praktično izvoze jaja A klase na tržište EU kao jaja za industrijsku preradu.

Ovo je, kazao je, četvrti po redu sastanak s predstavnicima peradara na temu nastavka izvoza proizvoda na tržište EU.

“Dobili smo pozitivan rezultat Veterinarske inspekcije Europske unije i to je dobro. Aktivno radimo na stvaranju preduvjeta da u listopadu službeno zatražimo dolazak Veterinarske inspekcije u Bruxelles koja će utvrditi ispunjavanje uvjeta za izvoz jaja A klase”, pojasnio je Lukić.

Sporni antibiotici
Na upit o prisutnosti antibiotika u pilećem mesu, Lukić je istaknuo da sve kontrole pokazuju da u mesu nema ostataka antibiotika, prenosi Fena.

“Kontrole se provode na svakom pojedinom gospodarstvu. Svo meso na tržištu je zdravstveno ispravno i ja to jamčim, jer imamo kontrole i zbog izvoza na tržište EU”, tvrdi Lukić.

Komentirajte prvi

New Report

Close