Ugostitelji u Republici Srpskoj iznimno zadovoljni prvom polovinom godine

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Promet u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći je za 17,8 posto.

Čini se da ugostitelji širom regije, pa tako i oni u Bosni i Hercegovini, mogu biti vrlo zadovoljni prvom polovinom ove godine. Nije to toliko rezultat povećanog broja gostiju, koliko činjenice da su poskupjeli veći dio svojih usluga, posebno onih restoranskih.

Sugovornici Nezavisnih novina s ovih prostora slažu se da su više cijene kave, sokova, piva i drugih proizvoda u ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj utjecale na povećanje prometa u tom sektoru gospodarstva.

Naime, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, promet u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći je za 17,8 posto.

Faktor stranih turista

U Republiku Srpsku stalno dolazi veliki broj turista, koji redovno posjećuju ugostiteljske objekte u kojima provode dosta vremena.

Val poskupljenja
Rast je ostvaren i u odnosu na četvrti kvartal 2023. godine, i to za 7,2 posto, dok je u odnosu na prosječno tržište iz 2023. godine promet veći za 6,3 posto.

Statističari su izračunali i da je promet u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prosjek iz 2010. veći za čak 176 posto. Goran Kurtinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Horeca, ističe u razgovoru za Nezavisne novine da je, što se broja gostiju tiče, skoro isto kao i prije godinu dana te da se porast prometa nije mogao dogoditi zbog toga. “Ali to je sastavni dio poskupljenja, budući da su ove godine cijene veće od 10 do 20 posto.

Ove godine je povećana minimalna plaća pa smo prisiljeni dizati cijene naših proizvoda kako bismo mogli poslovati profitabilno”, rekao je Kurtinović. Zlatan Tatić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Horeca, slaže se da su više cijene razlog povećanja tržišta u barovima i restoranima.

“Ove godine je došlo do povećanja prometa u odnosu na godinu prije upravo zbog viših cijena svih artikala koje poslužujemo u ugostiteljskim objektima, ali dijelom i zbog povećanog broja turista u tom razdoblju”, objašnjava Tatić. Kako je rekao, u Republiku Srpsku stalno dolazi veliki broj turista, koji redovno posjećuju ugostiteljske objekte u kojima provode dosta vremena.

“Naše cijene za njih nisu previsoke, ali će nam sigurno biti problem kada dođe zima, jer sa sadašnjim cijenama naši gosti to neće moći prihvatiti”, rekao je Tatić. Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, rekao je da se slaže s ugostiteljima da su upravo cijene te koje su povećale promet. “Nemamo informacija da je ove godine povećan broj turista, tako da su cijene rezultat povećanog prometa”, rekao je Savanović.

Više kava, manje ručkova
Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana Don Prijedor, kazala je u razgovoru za Nezavisne novine da su cijene utjecale na to da promet bude veći u odnosu na prethodnu godinu.

“Danas se najviše sjedi u kafićima i pije se kava, a manje se ide u restorane ručati, kao nekada, jer su cijene enormno visoke za veliki broj naših građana”, rekao je Marić.

Kako je rekla, veliki dio građana Srpske voli ići u restorane, ali, kako kaže, dosta turista dolazi i u najveće gradove Srpske pa ne čudi što je ugostiteljstvo ostvarilo dobre rezultate u dosadašnjem tijeku ove godine.

“Imamo i dosta ugostiteljskih objekata koji su zatvoreni jer nisu mogli poslovati pozitivno”, zaključila je Murisa Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close