‘Kad ljudi odu u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, imaju zagarantiranu plaću’

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2024. u 10:29
Foto: SHUTTERSTOCK

Prema nekim procjenama, oko 20 posto konobara, kuhara i pizza majstora tijekom ljetne sezone odlazi u neku od okolnih primorskih destinacija, gdje očekuju plaće od 1200 do 2000 eura.

Bosni i Hercegovini nedostaje osam tisuća radnika u ugostiteljstvu, a u jeku turističke sezone ovaj problem postaje još izraženiji jer veliki broj ugostitelja odlazi na sezonski rad u inozemstvo.

Prema nekim procjenama, oko 20 posto konobara, kuhara i pizza majstora tijekom ljetne sezone odlazi u neku od okolnih primorskih destinacija, gdje očekuju plaće od 1200 do 2000 eura.

Do 100 posto veće plaće na crnogorskom i hrvatskom primorju glavni su razlog odlaska ugostitelja iz Bosne i Hercegovine, javlja Una TV.

– Kad ljudi odu u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, imaju zagarantiranu plaću. Svjesni smo da više od 50 posto ljudi koji rade u ugostiteljstvu nisu kreditno sposobni jer nisu ni prijavljeni, a preko 70 posto ih je prijavljeno na minimalac, noćne sate i sve ono što je regulirano u zemljama regije, rekao je Željko Tatić, koji već sedam godina odlazi na sezonski rad u Istru.

Još jedna pogodnost je što obično imaju plaćen i smještaj i obroke. – RS i BiH ostaju bez radne snage, pogotovo kvalitetne. Veliki problem su i restorani i hoteli koji su ostali bez kvalitetnih kuhara i konobara, pa će se to odraziti na kvalitetu našeg turizma ove godine, smatra Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i usluga RS.

A zna to i vlasnik jednog banjalučkog restorana, koji će ove godine, u jeku turističke sezone u Banjoj Luci, šest mjeseci ostati bez radnika.

– U proteklih nekoliko godina to nam je postao najveći problem. Pomažem koliko mogu dok ne pronađem rješenje, ispričao je svoje iskustvo Goran Raković, vlasnik banjalučkog kafića.

I oni koji odu na sezonski rad, na kraju se vrate i opet rade za 1.000 maraka, kolika je trenutno prosječna plaća u ovom sektoru. I tako sve do travnja sljedeće godine, kada će opet raditi više, ali zarađivati ​​dvostruko više.

Komentirajte prvi

New Report

Close