U tijeku je izgradnja novog pogona u Karlovcu koji će donijeti 100 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

FEAL osvaja nova tržišta i investira u širenje proizvodnje u BiH i regiji.

Tvrtka FEAL prošle je godine instalirala novu liniju za prešanje od 35 MN, koja danas radi punim kapacitetom. Ova investicija od 21 milijun KM zajedno sa završetkom radova na novom pogonu u Cernu obilježila je poslovnu 2023. godinu, ali time nije završen investicijski ciklus.

U tijeku je izgradnja novog pogona u Hrvatskoj koji će donijeti 100 novih radnih mjesta, a za eKapiju iz ove tvrtke kažu da FEAL Hrvatska u svom pogonu može proizvesti ukupno potrebnu količinu aluminijskih profila koliko bi hrvatsko tržište trebalo u idućoj godini.

Novi pogon kod Ljubuškog

Nova tvornica trebala bi biti gotova do kraja ove godine, a u punom pogonu od 2025. godine.

Na zemljištu od 17.000 m2, u neposrednoj blizini postojećih proizvodnih pogona u Širokom Brijegu, prošle je godine izgrađena hala za novi proizvodni pogon i dio skladišta modernih profila. Snaga instalirane preše je 35 MN i uglavnom je namijenjena za industrijski asortiman proizvoda. “Ovaj novi pogon omogućuje nam da poboljšamo proizvodne procese i zadovoljimo rastuće potrebe naših kupaca. Vrijednost cjelokupne investicije, uključujući objekte, infrastrukturu i proizvodnu liniju, bila je 21 milijun KM. Osim uspješne instalacije linije za prešanje, prošle godine su završeni i radovi na novom pogonu u Cernom kod Ljubuškog.

“Namijenjen je za strojnu obradu profila i izradu montažnih aluminijskih podkonstrukcija za solarne elektrane, kao i dijelova za iste. Opremljena je robotskom stanicom za zavarivanje metalnih proizvoda i laserom za rezanje i graviranje limova od aluminija, čelika i ostalih obojenih metala – poručuju iz tvrtke FEAL. Vrijednost investicije pogona u Cernom (objekti, infrastruktura i proizvodna linija) bila je 11 milijuna KM.

FEAL već gotovo 50 godina uspješno posluje i širi svoje aktivnosti regionalno, a oko 80% svoje proizvodnje plasira na strana tržišta. Trenutno zapošljavaju 750 ljudi, a specijalizirani su za projektiranje aluminijskih sustava i daljnju obradu aluminija.

“Do sada smo razvili više od 45 sustava gradnje za prozore i vrata, klizne i fasadne sustave, zimske vrtove, sustave pregrada i ograda, zaštitu od sunca, namjenske profile. Proizvodni kapaciteti tvrtke FEAL sa sadašnjih šest preša kontinuirano se proširuju, a trenutno iznose 80.000 tona. Osim u Bosni i Hercegovini, podružnice imamo i u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori – ističu za eKapiju.

FEAL grupa djeluje i na području obnovljivih izvora energije. Od 2019. godine u pogonu je vjetroelektrana Jelovača snage 36 MW, a od ove godine puštena je u rad fotonaponska elektrana Zvizdan u Ljubuškom snage 28 MW, a nova vjetroelektrana Tušnica snage 73 MW je u izgradnji.

“Izazovi s kojima se susrećemo, kao i mnoge druge industrije, nedostatak je dovoljnog broja kvalificiranih radnika u proizvodnji. No, uvjereni smo da će se situacija s vremenom poboljšati povećanjem zadovoljstva naših zaposlenika i kontinuiranim ulaganjem u njihov razvoj i usavršavanje – navode.

Zaokružen ciklus

Proširenje proizvodnih kapaciteta nastavlja se otvaranjem potpuno novog proizvodnog pogona u Karlovcu.

“Ovom ukupno sedmom prešom zaokružuje se dvogodišnji investicijski ciklus Feal grupe u proširenje proizvodnih kapaciteta, čime ćemo imati ukupni maksimalni kapacitet od 85.000 tona godišnje. Nova tvornica u Karlovcu imat će prešu čvrstoće 18 MN koja će imati pogon za prešanje, plastificiranje i mehaničku obradu građevinskih profila za potrebe hrvatskog tržišta i šire – kažu u FEAL-u.Građevinski radovi na objektu su završeni, a u tijeku je montaža opreme u proizvodnom pogonu. Planirani početak proizvodnje je kraj ove godine

Komentirajte prvi

New Report

Close