Na popisu najskupljih sireva na svijetu online magazin Chef’s Pencil našao se sir koji proizvodi Slobodan Simić u rezervatu prirode Zasavica, koji se nalazi sjeverno od Beograda, u Srbiji. Sir koji nastaje od magarećeg mlijeka košta čak tisuću eura za kilogram. S obzirom na to da ove životinje daju vrlo malo mlijeka (oko 2 dl dnevno) koje ne sadrži mnogo kazeina, proces izrade sira vrlo je kompliciran. Potrebno je oko 25 litara magarećeg mlijeka za jedan kilogram sira, a sve se radi ručno. Godišnje se proizvede oko 100 kilograma sira.
Magareće mlijeko ima tek jedan posto mliječne masti, sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka te ima antialergijska svojstva. Ne treba zanemariti niti veliki udio proteina, kalcija i omega 3 masnih kiselina. Zbog svojeg sastava sir je popularan među ljudima koji si ga mogu priuštiti. Koristi se kao lijek za bronhitis i astmu te razne druge poremećaje za oporavak organizma.
Osim cijene i sastava, sir iz Zasavice poseban je i zbog finog okusa, a prodaje se u pakiranjima od 50 grama. Sir se može kupiti na internetskim stranicama rezervata Zasavica,gdje možete naći i sapun od magarećeg mlijeka, kao i liker te druge proizvode.
Na popisu Chef’s Pencila sir od magarećeg mlijeka slijedi onaj od losova koji se proizvodi u Švedskoj i zatim Stilton s jestivim listićima zlata, piše punkufer.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu