U male gradove stižu banke na kotačima

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2024. u 13:41
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Banka na kotačima, odnosno mobilna ekspozitura banke, uskoro bi trebala krenuti put ‘malih’ lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koje nemaju nijednu poslovnicu banke.

Da bi se ovo i ostvarilo, potrebno je da zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na sjednici koja počinje sutra, usvoje izmjene i dopune Zakona o mjerama sigurnosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima RS.

Podrška zastupnika ovom pitanju za male sredine će i te kako značiti, prvenstveno u tom smislu da će stanovnici tih mjesta moći lakše rukovati novcem, odnosno moći će otvoriti račune kako bi primali plaće i mirovine, obavljali uplate i isplate.

Banka na kotačima je zapravo pokretni šalter koji se obično nalazi u kombi vozilu. Zbog te činjenice, obilazit će sve općine koje budu obuhvaćene ovim projektom.

– Ne mogu reći da neće biti značajno, svakako će olakšati pružanje te vrste usluga – navodi za “Nezavisne novine“, Nenad Abramović, načelnik Berkovića.

Međutim, ističe da on osobno na ovo gleda kao na prijelazno rješenje i nedvosmisleno poručuje da je Berkovićima potrebna stalna banka, koju nemaju duže od desetljeća.

Mnoge lokalne zajednice bore se sa istim problemom, a u nekima nema ni bankomat.

Svima bi bilo bolje da postoji stalna poslovnica. Ali, prema riječima ekonomista Marka Đoga, to će biti veoma teško ostvarivo.

– Da bi poslovala jedna filijala banke, morate imati, po nekim normama, jednog kreditnog referenta, jednog šalterskog službenika, radnika osiguranja i to je vrlo teško postići u izuzetno malim općtinama. Banke to gledaju čisto komercijalno, da li ima ili nema tržišta za njihove usluge. Ako nema, onda je jedino smisleno što mogu ponuditi ova opcija na kotačima – navodi Đogo za “Nezavisne novine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close