Tvornica duhana Sarajevo potpuno prestaje s radom već 31. ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2022. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Radnicima će se uručiti otkazi i dobit će otpremninu. Koliko će to iznositi, još se ne zna.

Tvornica duhana Sarajevo prestaje s radom 31. ožujka ove godine, kada se pokreće proces likvidacije te kompanije koja je radila 130 godina, tvrdi Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine.

“Sve igre oko Tvornica duhana Sarajevo završavaju i sve bivše federalne vlade snose dio odgovornosti za gašenje tvornice s tradicijom od 130 godina. Ovdje je prije rata radilo tri tisuće ljudi, a sada je ostalo samo 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana.

Radnicima će se uručiti otkazi i dobit će otpremninu. Koliko će to iznositi, još se ne zna. Na poslu će ostati pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije”, istaknuo je Avdagić za Faktor.

Urušavanje Tvornica duhana Sarajevo, objašnjava Avdagić, nastavilo se 2016. kada je vlada FBiH prodala svoj udjel od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u suradnji s British American Tobaccom (BAT).

Avdagić podsjeća da je Tvornica duhana Sarajevo bila među najprofitabilnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini dok je direktor bio Šefik Lojo.

“Nakon Lojine smrti nitko ne zna koliko je ostavio kapitala u tvornici, i mnoge nekretnine, i to sve zajedno vrijedi desetke milijuna maraka. Tvornica je ostala i bez svog brenda.

Upozoravao sam kada je već počelo urušavanje tvornice da će doći do gašenja, kao što je ugašena i Tvornica duhana u Mostaru, ali svi su se trudili da Tvornica duhana Sarajevo prestane sa radom i u tome su uspjeli”, zaključio je Avdagić.

Komentirajte prvi

New Report

Close