Tuzlanski poljoprivrednici dobili ‘električne pastire’

Autor: Poslovni dnevnik , 22. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Novi program financijskih potpora ima za cilj omogućiti konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju, povećati zaposlenost u poljoprivredi,…

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2024. godini, a između ostalog poljoprivrednicima će daljnje aktivnosti biti olakšane kupovinom tzv. “električnih pastira” i protugradne zaštite.

U odnosu na Program financijskih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz 2023., novim kantonalnim dokumentom povećano je izdvajanje sredstava za najveći dio proizvodnje, piše Klix.ba.

“Riječ je o novim vidovima potpore, kao što je nabavka elektropastaša (elektrouređaji poput ograda, op.a.) jer divlje svinje prave velike štete poljoprivrednicima.

Zatim, imamo i planiranu izgradnju protugradne zaštite u Sapni, Kalesija i Teočak u iznosu od 309 hiljada maraka jer smo svjedoci da grad pravi veliku štetu u svim općinama. Ovom zaštitom ćemo pokriti cijeli Tuzlanski kanton”, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Fedahija Ahmetović.

Sredstva su utvrđena u proračunu Tuzlanskog kantona za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 13.800.000 KM. Programom se utvrđuje iznos sredstava za pojedine modele financijskih potpora, kriteriji za ostvarivanje prava na novčane potpore te plan raspodjele sredstava po područjima i vrstama financijskih potpora.

“Programom je utvrđen i poticaj za svježe mlijeko od 10 feninga po litri, koji do sada nije postojao, a bio je namijenjen za mužnju krava. Tu je i poticaj za ovce kao podrška malim stočarima”, kazao je Ahmetović.

Novi program financijskih potpora ima za cilj omogućiti konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju, povećati zaposlenost u poljoprivredi, povećati broj komercijalnih gospodarstava, stabilizirati domaće tržište poljoprivrednih proizvoda te ublažiti i prilagoditi posljedice klimatskih promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close