Teniskom centru Novak grad dao još dva hektara zemljišta

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2021. u 06:42
Foto: Bane T. Stojanovic/ATAImages/Pixsell

Izgradnju kompleksa od 30.000 kvadrata s novim teniskim terenima, hotelom i trgovinama tražio je slavni tenisač

Izgradnja sportskog kompleksa od 30.000 kvadrata s terenima za tenis, hotelima i zgradama pokraj Kalemegdana u Beogradu, koju je inicirao Teniski centar Novak, poslednji je u nizu ustupaka gradske vlasti prema obitelji Đoković tj. Novaku Đokoviću, jednom od najboljih svjetskih tenisača. Prije toga, grad je dopustio da tvrtka Family Sport, u vlasništvu Srđana Đokovića, Novakovog oca, osam godina koristi gradske teniske terene bez ugovora i naknade i da ih za to vrijeme nelegalno proširi, piše BIRN (Balkanska istraživačka regionalna mreža).

Family Sport bio je zakupac gradskih teniskih terena u Sportskom centru Milan Gale Muškatirović od 2009. godine, ali od 2013., kada su izgubili licenciju za organiziranje ATP turnira Serbia Open, nemaju potpisan ugovor i ne plaćaju zakup. U isto vrijeme, tvrtka je nelegalno proširila Teniski centar Novak jer je nadogradila pojedine objekte i izgradila nove terene.

Uskoro izvansudska nagodba

Sve te investicije kasnije su ozakonjene na zahtjev Grada Beograda koji je sada dužan platiti Đokovićevoj tvrtki razliku između uloženog i onog što grad potražuje za zakupninu. Prema procjeni Gradskog zavoda za vještačenje, 2020. taj je dug iznosio 400.000 eura. Dug je u međuvremenu smanjen na 100.000 eura, a sporazum o izvansudskoj nagodbi trebao bi biti uskoro potpisan, doznaje BIRN iz Pravobraniteljstva.

Naime, tvrtka Family Sport je u Teniski centar Novak uložila ukupno 3,3 milijuna eura. U objekte i terene uložili su 2,9 milijuna eura, zakupninu su za vrijeme trajanja ugovora platili 305.000 eura, a porez na imovinu 80.500 eura.

3,4

hektara imat će zemljište na kojem se nalazi Teniski centar Novak, umjesto 1,4 hektara

Ukupna su potraživanja grada od Family Sporta 2,9 milijuna eura za posljednjih osam godina. Vještaci su na kraju utvrdili da je Family Sport uložio 397.000 eura više u odnosu na ukupna potraživanja.

U istom razdoblju Općina Stari grad u objekte i terene uložila je 1,4 milijuna eura, a ulaganja Family Sporta priznata su iako tvrtka nije imala građevinsku i druge dozvole.

Oko toga se vodio sudski spor između Općine Stari Grad i Đokovićeve tvrtke do 2018. godine kada je Privredni sud u Beogradu utvrdio da nitko nikome ništa ne duguje, a Family Sport je ostao na terenima.

U kolovozu 2021. godine raspisan je novi natječaj za zakup teniskog centra na kojem je pobijedila tvrtka Tara 2016 S, u vlasništvu Novaka i Jelene Đoković.

Taj natječaj je Transparentnost Srbija ocijenila kao namješten za tvrtku Đokovića, jer su uvjeti bili da je pravna osoba osnovana u Republici Srbiji, da posluje najmanje godinu dana i da je organizirala turnir serije ATP 250 ili WTA 250 u posljednjih 12 mjeseci, te da je korisnik potrebnih licencija, što krug kandidata svodi na samo jednog.

Tada je Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Beograda, ocijenio da Transparentnost Srbija laže i izjavio da “Novaku ne treba nitko ništa namještati. Kada bi, kao najbolji sportaš svijeta, otišao u London, Pariz ili bilo koji drugi grad, dobio bi besplatno zemlju da ulaže u sportski centar i organizira teniski turnir. Grad Beograd je Novaku nudio besplatnu lokaciju za sportski centar, ali on to nije htio”.

U međuvremenu, Grad Beograd je prošle godine prihvatio inicijativu Teniskog centra Novak da se u nastavku Sportskog centra Milan Gale Muškatirović izgradi sportski kompleks s teniskim igralištima, hotelom i trgovinama.

Ekskluzivna lokacija

Tako je omogućena izgradnja novih objekata na jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Beogradu pokazuje Plan detaljne regulacije za tzv. linijski park koji je usvojen u rujnu 2021., a javnosti predstavljen kao “beogradski zeleni pojas”.

Umjesto zelenog pojasa, gradsko zemljište na kojem se nalazi Teniski centar Novak, prošireno je sa 1,4 na 3,4 hektara, uz mogućnost izgradnje 30.000 novih kvadrata, visine do 20 metara, odnosno šest-sedam katova.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ocijenio je da predloženo rješenje predviđa prekomjernu gradnju u području Kalemegdanske tvrđave, što je neprihvatljivo zbog mogućeg narušavanja kulturne baštine, ali to mišljenje nije prihvatila Komisija za planove grada Beograda.

“Poražavajuće je što se Kalemegdan napada izgradnjom. Imamo tu i K Distrikt i žičaru. Time se nanosi nepopravljiva šteta jer se ti objekti neće rušiti”, rekla je Iva Čukić iz udruge Ministarstvo prostora.

Odvjetnik Goran Draganić, koji zastupa Novaka Đokovića, u pisanom odgovoru za BIRN navodi da će biti poštovani svi zakoni i propisi ako dođe do izgradnje sportskog kompleksa na Donjem Dorćolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close