Sveti Stefan zatvoren je već tri ljeta. Već ove godine moglo bi doći do preokreta

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ako ekskluzivno ljetovalište ne bude otvoreno u roku od mjesec dana, Vlada će raskinuti ugovor s Adriatic Propertiesom.

Ukoliko ekskluzivno ljetovalište Sveti Stefan ne bude otvoreno u roku od mjesec dana, Vlada Crne Gore će raskinuti ugovor sa zakupcem, tvrtkom “Adriatic Properties”, koja je u vlasništvu Petros Statisa, saznaju podgoričke Vijesti.

Naime, Vlada Crne Gore odlučila je ovih dana pod oznakom “interno” uputiti obavijest “Adriatic Properties” o određivanju roka za ispunjenje obveza iz ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža”.

Slijedi opomena
Popularno ljetovalište zatvoreno je od ljeta 2021. jer se država i zakupac nisu dogovorili o načinu funkcioniranja Kraljičine plaže i staze između te plaže i toplica u Miločerskom parku.

Tvrtki u vlasništvu Petrosa Statisa dan je rok od mjesec dana da otvori hotel “Sveti Stefan” i vilu “Miločer”, koji su već četvrto ljeto zatvoreni, te plati dug od oko dva milijuna eura. Ukoliko to ne učini, Vlada u Podgorici će raskinuti ugovore o zakupu. “Vijestima” je to neslužbeno potvrđeno u Vladi.

Višegodišnje natezanje

Od ljeta 2021. Sveti Stefan je zatvoren jer se država i zakupac nisu dogovorili o načinu funkcioniranja Kraljičine plaže i staze između te plaže i Miločerskog parka.

“O ovoj temi raspravljalo se u petak na sjednici pod oznakom ‘interno’, kada je utvrđena informacija o stanju poslova po osnovu ugovora o zakupu hotela ‘Sveti Stefan’, ‘Miločer’ i ‘Kraljičina plaža’ i aneks ugovora koji je prihvaćen odlukom Skupštine od 31. lipnja 2015. godine, odnosno 29. prosinca 2015. godine, s analizom pravnog stanja u vezi s ugovorom i prijedlogom obavijesti o određivanju roka za ispunjenje obaveze predviđene ugovorom”, naveo je izvor “Vijesti”.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj zadužen je da “Adriatic propertiesu” uputi opomenu da ispuni svoje obveze, što se, kako doznaju “Vijesti”, očekuje ovog tjedna nakon verifikacije zaključaka sa sjednice.

Vlada je 15. siječnja 2007. dala “zeleno svjetlo” za sklapanje ugovora o zakupu hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža” na 30 godina.

Prema tadašnjem ugovoru, zajamčena godišnja najamnina iznosila je 1,6 milijuna eura, no ugovorom je predviđeno da se najamnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obvezao držati hotele otvorenima najmanje 11 mjeseci godišnje, ali i uložiti 50 milijuna eura u obnovu “Svetog Stefana”.

Aneksom ugovora iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup na 12 godina, do 2049., a zakupnina smanjena sa 1,6 milijuna na 1,1 milijun eura. Zakup depadanse “Kraljičine plaže” produljen je s 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondominijskog hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelijerstvo.

“Centar zbog ovog (gostovanja) u vlasništvu države cijelu godinu nije plaćao zakup grad-hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer”, a dug je premašio jedan i pola milijuna eura. Tromjesečna zakupnina bez PDV-a iznosi 388.000 (eura)”, objasnili su jučer iz “Sveti Stefan hotela”, koji još nisu poslali fakturu za peti kvartal, prenosi Bankar.me.

Vijesti prenose da je zakupac bio spreman otvoriti hotel ove sezone, uz obustavu plaćanja arbitraže ili stavljanje arbitraže na čekanje, kako Vlada odluči, ako Vlada pristane osigurati “sigurnost i privatnost hotelskih gostiju”.

Lanjski režim
To znači da bi način korištenja Kraljičine plaže trebao biti isti kao prije incidenta 2021. godine, odnosno barem režim od prošle godine, kada je u sezoni, između 8 i 20 sati, Kraljičina plaža bila samo za goste hotela, a izvan tog intervala bila je otvorena za sve posjetitelje”, rekli su “Vijestima” u “Adriatic Properties”.

Naime, grad-hotel zatvoren je prije tri ljeta, nakon što su mještani polomili ogradu na Kraljičinoj plaži, a Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom naložilo njeno uklanjanje, čime su za korištenje puštene staze u Miločerskom parku.

Komentirajte prvi

New Report

Close