Sve češće zloupotrebe pri uvozu strane radne snage u BiH

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2024. u 21:59

Nakon dolaska u BiH, ta kategorija stranih državljana ulazi u proceduru odobravanja privremenog boravka po osnovu izdate radne dozvole.

Služba za poslove sa stranicama pri Ministarstvu sigurnosti BiH upozorava na sve češće zloupotrebe izdatih radnih dozvola i viza tipa D stranim radnicima u Bosni i Hercegovini.

Kako navode, u nedostatku domaće radne snage, evidentne su sve veće potrebe poslovnih subjekata iz BiH za radnom snagom, najčešće iz Bangladeša, Nepala, Pakistana, Indije, Šri Lanke i drugo, uslijed čega se poslodavci obraćaju teritorijalno nadležnim terenskim centrima Službe za ovjeru pozivnih pisama za izdavanje viza tipa D po osnovu prethodne izdate radne dozvole od nadležnih zavoda za zapošljavanje, piše Fena.

Radnu snagu iz ovih država u manjem broju slučajeva poslodavci osiguravaju direktnim putem i to odlaskom u zemlje porijekla, uspostavljajući kontakt prethodno sa bh. ambasadama i kredibilnim kompanijama u tim zemljama, vršeći neposredan odabir tačno profilisane radne snage. Ovo se pokazalo kao sigurniji put da će poslodavci osigurati potrebnu radnu snagu i u daljim procedurama kod nadležnih organa i to zavoda za zapošljavanje, Službe za poslove sa strancima, Ministarstva valjskih poslova pribaviti za njih radne dozvole na osnovu koji se ovjeravaju pozivna pisma i potom pribave vize tipa D. Nakon dolaska u BiH, ta kategorija stranih državljana ulazi u proceduru odobravanja privremenog boravka po osnovu izdate radne dozvole.

Ono što zabrinjava u velikom broju slučajeva, poslodavci osiguraju neprovjerenu radnu snagu posredstvom nepouzdanih posrednika u BiH ili iz zemalja porijekla koji isključivo sagledavaju svoj interes i nerijetko osiguravaju poslodavcima migrante iz visoko rizičnih zemalja (Pakistan, Nepal, Bangladeš i dr.) a ne potrebnu radnu snagu, navodi iz Službe.

Komentirajte prvi

New Report

Close