Tvrtka koja je gradila vjetroelektranu ne plaća dugove, a mogli bi nestati dokumenti važni za istragu koja se provodi na Malti

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2020. u 15:01
Dugove koji će dovesti do stečaja vlasnici mogu platiti, što su i obećali revizoru kompanije prošle godine, SHUTTERSTOCK

Tužiteljstvo s Malte priopćilo je da ovaj slučaj ima veze i s ubojstvom novinarke Daphne Caruana Galizia 2017. godine.

Stečaj kuca na vrata kompanije koja je gradila vjetroelektranu na Možuri pokraj Ulcinja, zbog čega bi, kako pišu Vijesti, mogla biti uništena poslovna dokumentacija vrlo važna za istragu potencijalne korupcijske afere koju je istraživala ubijena malteška novinarka Daphne Caruana Galizia. Crnogorski list doznaje da je tvrtka Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC iz Podgorice, kojom upravljaju tri kineska građana, ušla u peti mjesec blokade žiro računa i da se priprema za stečaj, za vrijeme kojeg bi, prema dosadašnjoj praksi crnogorskog pravosuđa, mogao nestati dio poslovne dokumentacije ključne za istragu tzv. visoke korupcije.

Dugove koji će dovesti do stečaja vlasnici mogu platiti, što su i obećali revizoru kompanije prošle godine, objašnjavaju Vijesti. Kompanija Možura Wind Park, na koju se odnose koncesije i dozvole za vjetroelektranu Možura, angažirala je tvrtku Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC za izgradnju, dok je glavni podizvođač, koji je i obavio najviše posla na investiciji vrijednoj 90 milijuna eura, bila podgorička kompanija Bemax. Predračunska vrijednost projekta iznosila je 65 milijuna eura, a vlada se obvezala da će u sljedećih 12 godina od vjetroelektrane otkupiti struju vrijednu 115 milijuna eura, po subvencioniranim cijenama.

Većinski vlasnik tvrtke Možura Wind Park sada je Malta Montenegro Wind Power JV Limited, sa 90 posto udjela, dok Enemalta ima 10 posto. Jedini vlasnik tvrtke Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC je kompanije SEP Engineering s Malte. Malta Montenegro Wind Power JV Limited i SEP Engineering imaju istu adresu na Malti.

Istraživala Milu Đukanovića

U toj otočnoj državi pokrenuta je istraga u povodu sumnji u korupciju u vezi s gradnjom vjetrelektrane u Crnoj Gori, a podignute su i prve optužnice protiv poduzetnika i državnih dužnosnika. Tužiteljstvo s Malte priopćilo je da ovaj slučaj ima veze i s ubojstvom novinarke Daphne Caruana Galizia 2017. godine. U istrazi se spominje da je dio spornih ugovora i transakcija obavljen u Crnoj Gori i preko Universal Capital Banka iz Podgorice i njene podružnice u Dubaiju. Crnogorska policija nedavno je priznala da se malteško tužiteljstvo zanimalo za tvrtku koja je imala poslove u Podgorici, ali da navodno nisu znali da se to odnosi na aferu “Možura”. Tužiteljstvo Crne Gore ovaj slučaj izviđa od kraja 2017., nakon sudskih spisa o privatnoj tužbi između prvih pokretača ideje o izgradnji vjetroelektrane u kojima se spominju optužbe za visoku korupciju.

Izgradnja vjetroelektrana završena je u studenome prošle godine, a u prosincu je Europski parlament usvojio rezoluciju kojom traži neovisnu istragu u ovom slučaju. U siječnju je pala vlada Malte zbog povezivanja s tom aferom. Matthew Caruana Galizia, sin ubijene novinarke, prošlog tjedna je Vijestima rekao da je tadašnji predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović (sada predsjednik države) bio ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura, kao i njegovim vezama s premijerom Malte Josephom Muscatom i vladajućom elitom u Azerbajdžanu.

EP traži neovisnu istragu

Izgradnja vjetroelektrana završena je u studenome prošle godine, a u prosincu je Europski parlament (EP) usvojio rezoluciju kojom traži neovisnu istragu u ovom slučaju

Financijski izvještaji kompanije Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC za prošlu godinu pokazuju da ona ima akumulirani gubitak od 3,4 milijuna eura, a dugovi iznose šest milijuna eura. Prema izvještaju menadžmenta o bonitetu i likvidnosti koji je predan Poreznoj upravi, kompanija je ispunila sve uvjete za stečaj. Revizor u izvještaju za 2019. upozorava da kompanija ima za 1,58 milijuna eura veće obveze od obrtnog kapitala, ali i navodi kako je vlasnik dao jamstvo da će tvrtka neometano poslovati u razdoblju od najmanje još godinu dana. Kompaniji je račun blokiran 2. travnja ove godine, kada se razvila istrage na Malti, zbog duga od 1,26 milijuna eura. Vlasnik s Malte nije pomogao svojoj tvrki da plati te obveze, tako da je blokada i sada aktivna te se kompanija nalazi pred stečajem. Zakon o stečaju i podzakonski akti o čuvanju poslovne dokumentacije tvrtki u stečaju predviđaju rok od najmanje pet godina, te da bi trajno trebalo čuvati dio koji se odnosi na promjene vlasništva nad nekretninama, radnička prava i druge važne dokumente.

Međutim, u praksi je situacija potpuno drukčija i postoje brojni primjeri gdje je dio predstečajne poslovne dokumentacije jednostavno nestao, pišu Vijesti.

Prepuna skladišta spisa

Sugovornici Vijesti kažu da bi nakon završetka stečaja, stečajni upravitelj spise trebao predati Državnom arhivu na čuvanje. Ali Državni arhiv već godinama nema prostor za skladištenje, niti uvjete da takve sudske spise arhivira, tako da ih i ne prima od stečajnih upravitelja. Privredni sud je jedno vrijeme unajmljivao privatna skladišta za čuvanje dokumenata, ali su se i ona popunila.

U Zakonu i drugim propisima ne postoji niti rok u kojem stečajni upravitelj treba predati dokumentaciju. Uslijed toga, najčešće se događa da stečajni upravitelji procjenjuju što je od dokumentacije važno i najčešće je čuvaju kod sebe. Upravitelji čuvaju onaj dio iz predstečajnog postupka koji je bio bitan za sam stečaj, prava radnika i podatke o promjenama prava nad nekretninama. Podaci o transakcijama i ugovorima koji se ne odnose na dug i obvezu zbog kojih je uveden stečaj u praksi se najčešće ne čuvaju. U slučaju “Možura”, upravo ti dokumenti mogu biti bitni za istragu na Malti i mogući postupak u Crnoj Gori.

U slučajevima “Klap” i “Vardar”, koje je tužiteljstvo vodilo prošle i ove godine u vezi s milijunskom utajom poreza, navode se sumnjive transakcije između više tvrtki, od kojih su neke poslane u lažni stečaj za vrijeme kojeg je nestao dio dokumenata. Stečajni upravitelji s kojima su razgovarale Vijesti, kažu da imaju problema i da nakon uvođenja stečaja dokumente preuzmu od dotadašnjih direktora, ali da nemaju nikakvih jamstava da su im ustupili potpunu i ispravnu dokumentaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close