State Department: Korupcija razara investicijsku klimu u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Rascjepkana vlast u BiH nema ni kapaciteta ni političke volje da se posveti stvaranju dobrog ambijenta za investitore.

Investitori u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa značajnim izazovima, uključujući endemsku korupciju, složene zakonske okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slabo pravosuđe, navodi se u izvješću američkog State Departmenta o investicijskoj klimi za BiH u 2024..

U sažetku izvješća, koje su prenijeli mediji u BiH, navedeno je da je BiH otvorena stranim ulaganjima, ali da postoje brojni izazovi.

Brojni izazovi
“Zemlja nudi liberalan trgovinski režim, a njezina pojednostavljena porezna struktura jedna je od najnižih u regiji.” Značajna migracija stvorila je izazove u zapošljavanju. Više od 500 poduzeća u državnom vlasništvu i ‘napuhan’ javni sektor istiskuju privatni sektor, navodi se u izvješću kojeg prenosi Beta.

Ocjenjuje se da složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture u toj zemlji kompliciraju gospodarsko okruženje te odbijaju strane ulagače.

“Etničke napetosti su visoke, dok se etnonacionalistički politički čelnici bore osigurati ili zadržati kontrolu nad određenim institucijama.” U tom kontekstu, institucije na državnoj razini malo su napredovale u provedbi potrebnih reformi za jačanje poslovnog okruženja”, ističe se u izvješću.

Podsjećajući da je Bosna i Hercegovina postala kandidat za članstvo u EU 2022. godine, a da je u ožujku 2024. Europsko vijeće odobrilo uvjetno otvaranje pristupnih pregovora, State Department je ocijenio da je takva odluka shvaćena kao politička, a ne kao odraz značajnog napretka u potrebnim reformama.

Dodao je da BiH nije ni članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Nadalje je istaknuto da tenzije u zemlji podižu vlasti Republike Srpske, koje pokušavaju “neustavno preuzeti kontrolu nad državnom imovinom”, kao i predsjednik RS-a Milorad Dodik stalnim prijetnjama. odvojiti RS od Bosne i Hercegovine.

“Ove radnje, u kombinaciji s prijetnjama RS-a povlačenjem iz državnih institucija i formiranjem paralelnih entitetskih tijela, poput Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a, prijete stvaranjem pravnih nejasnoća koje dodatno kompliciraju poslovno okruženje, remete gospodarstvo i koče investicije. “, navodi se u izvješću.

Gospodarstvo BiH, prema izvješću State Departmenta, bilježi nižu razinu rasta u odnosu na regiju. “Prema procjenama Svjetske banke, očekuje se realni rast BDP-a od 2,8 posto u 2024. i 3,4 posto u 2025. godini”, navodi se u izvješću.

Nadalje se navodi da gospodarstvo BiH “nije osjetilo značajnije izravne učinke ruskog agresorskog rata na Ukrajinu i da pokazuje otpornost u teškom okruženju”, ali da su, unatoč tome, izgledi za njezin gospodarski oporavak otežani pogoršanje vanjskog okruženja, povećana inflacija i pooštreni komercijalni uvjeti financiranja”.

Također se ističe da BiH ima relativno nisku razinu izravnih stranih ulaganja (FDI). “Unatoč blizini EU, napretku na putu ka EU i tradicionalnim trgovinskim vezama sa zemljama EU, razina izravnih stranih ulaganja je vrlo niska. Primarni razlozi su politička trvenja i nestabilnost, slab pravosudni sustav, endemska korupcija te složen i rascjepkan pravni i regulatorni okvir”, priopćio je State Department.

Rascjepkana vlast u BiH, dodaju, nema ni kapaciteta ni političke volje da se posveti davanju adekvatnih poticaja ili dobrog ambijenta za investitore. Istaknuto je da su američka ulaganja u BiH niska, precizirajući da većinu američkih tvrtki u BiH predstavljaju mala prodajna predstavništva, uz minimalna dugoročna ulaganja.

Mito za razne dozvole
Najveći dio izvještaja posvećen je problematici korupcije u gospodarstvu, uz konstatacije da je previše složen proces registracije i licenciranja poduzeća u BiH posebno osjetljiv na korupciju.

“Plaćanje mita za dobivanje potrebnih poslovnih dozvola i građevinskih dozvola, ili jednostavno za ubrzanje procesa odobrenja, događa se redovito”, navodi se u izvješću.

Naglašava se da su strani investitori kritizirali državne natječaje i natječaje za javnu nabavu zbog neotvorenosti i transparentnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close