Srpski ratari mogli bi odustati od pšenice ako Ukrajina snizi cijenu

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2024. u 06:59

Osim suše, visokih troškova proizvodnje i niske otkupne cijene, srpski poljoprivrednici suočeni su s još jednim problemom.

Srpski poljoprivrednici ove godine muku muče s pšenicom. Osim suše, visokih troškova proizvodnje i niske otkupne cijene, srpski poljoprivrednici uskoro bi se mogli suočiti s još jednim problemom – cijenom ukrajinske pšenice koja će, kako stvari stoje, biti još niža.

Ukrajina je objavila konačne detalje novog plana minimalne izvozne cijene za ključne pošiljke žitarica i uljarica. Trgovci žitaricama slažu se da bi ova odluka mogla dovesti do novih potresa na tržištu.

Iznimno niska cijena

Bojan Šuljmanac, predstavnik Udruženja poljoprivrednika Srbije, kaže za Biznis.rs da je cijena pšenice već izuzetno niska.

“Baš sam danas vozio pšenicu, cijena je 20 dinara! Ako cijena ukrajinske pšenice padne, bit će nam jako loše. Cijene su nikakve”, kaže Šuljmanac za naš portal.

Na pitanje hoće li poljoprivrednici u slučaju velikog pada cijene pšenice odustati od uzgoja ove kulture, naš sugovornik kaže – “vrlo moguće”.

“Smanjit ćemo proizvodnju, svi će smanjiti površine, ali problem je što ne znamo što više sijati – ne možemo ni kukuruz ni soju, isti je problem s tim kulturama. Ova godina je inače jako loša, što zbog vremenskih prilika, što zbog uvjeta uzgoja, loše su otkupne cijene. Država treba zaštititi svoje proizvođače, dignuti subvencije, napraviti sustav – ako misli da joj sustav uopće treba”, kaže Šuljmanac.

Govoreći o aktualnom problemu poljoprivrednika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Aleksandar Martinović nedavno je istaknuo da je podneseno više od 316.000 zahtjeva za potpore po hektaru, a da je broj neriješenih zahtjeva 6790, što znači da je postotak realizacije gotovo 98 posto. Što se tiče regresa za gorivo, realizirano je gotovo 94 posto zahtjeva, kao i 99 posto zahtjeva za kreditiranje registriranih poljoprivrednih gospodarstava.

S proizvođačima je razgovarao i o otkupu i isplati merkantilne pšenice roda 2024. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve.

Ministar je tada naglasio da je Republička direkcija za robne rezerve predložila izmenu zaključka Vlade Srbije o otkupu merkantilne pšenice roda 2024. godine, na osnovu kojeg će se predvideti da se otkup vrši srazmerno o prijavljenim količinama na navedenoj burzi obračunato do 30.000 tona pšenice kako bi sva poljoprivredna gospodarstva koja su se prijavila sklopila ugovor o kupoprodaji. Navedene izmjene našle su se na dnevnom redu posljednje sjednice Vlade Srbije, u četvrtak, 29. kolovoza.

O stanju na tržištu govori i činjenica da su tijekom proteklog tjedna na Produktnoj burzi u Novom Sadu cijene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda imale negativan cjenovni trend. Ukupno je u proteklom tjednu prometovano 4.120 tona robe u financijskoj vrijednosti od 97.432.500 dinara.

Višak ponude

Najviše se trgovalo pšenicom te je sredinom prošlog tjedna zabilježen porast ponude te žitarice u odnosu na prethodno razdoblje, no kraj tjedna ponovno je donio smanjenje tržišne aktivnosti. Sklapanje burzovnih ugovora često je otežavala razlika u paritetima ponuđene i tražene robe, navodi se u tjednom izvješću.

Krušnim žitom se trgovalo u cjenovnom rasponu od 20 do 20,5 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvalitete i pariteta. Cijena pondera iznosila je 20,28 dinara po kilogramu bez PDV-a (22,30 dinara po kilogramu s PDV-om), a u odnosu na prošlu nedjelju niža je za 2,01 posto.

Pšenica je prošloga tjedna činila 80 posto ukupnog količinskog prometa te je tako bila najtrgovanija poljoprivredna kultura.

Komentirajte prvi

New Report

Close