Najveća otkupna cijena dosad: Srbija izvezla maline vrijedne čak 290 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2021. u 14:00
I dalje su vodeća izvozna tržišta Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Belgija i SAD/I. Čagalj/PIXSELL

Pad proizvodnje, kako se navodi u priopćenju PKS-a, posljedica je nepovoljnih vremenskih uvjeta, općeg stanja nasada malina, kvalitete sadnog materijala, …

Ovogodišnji urod maline u Srbiji, prema procjenama, bio je između 80.000 i 90.000 tona, a 2021. godinu obilježila je najveća otkupna cijena dosad, koja se kretala između 400 i 450 dinara (3,3 do 3,7 eura) po kilogramu, povećana je vrijednost izvoza, ali se malinari suočavaju s velikim izazovima među kojima su primjetan pad proizvodnje i manji obujam poslovanja, istaknuto je na sastanku Grupacije proizvođača svježeg i smrznutog voća i povrća u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Pad proizvodnje, kako se navodi u priopćenju PKS-a, posljedica je nepovoljnih vremenskih uvjeta, općeg stanja nasada malina, kvalitete sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primjene agrotehničkih mjera i nekontroliranog korištenja sredstava za zaštitu bilja.

U deset mjeseci ove godine iz Srbije su izvezene maline vrijedne 290 milijuna eura, za razliku od 2020. kada je u istom razdoblju vrijednost izvoza iznosila 215 milijuna eura. I dalje su vodeća izvozna tržišta Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Belgija i SAD.

Na sastanku je istaknuto da je ovogodišnji rast cijena za kupce u inozemstvu doveo do manjeg obujma poslovanja, pa čak i do gubitka stalnih kupaca.

Tvrtke koje su sudjelovale na sastanku, najveći izvoznici malina, smatraju da je potrebno prvo utvrditi realne površine pod malinom kao i količine koje se godišnje proizvedu.

Ova godina je pokazala da treba posvetiti pozornost načinu planiranja proizvodnje u sljedećoj godini kako bi se na vrijeme pripremili na moguće probleme koji mogu nastati zbog visokih cijena gnojiva, rasta cijene energenata, radne snage i ostalih inputa u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i u preradi, pakiranju i transportu robe.

Ovogodišnju sezonu berbe i otkupa maline obilježilo je velik broj neregistriranih otkupnih mjesta koja su nelegalnim otkupom ugrožavala i otežavala poslovanje. Istaknuto je da otkupljivači moraju obratiti posebnu pozornost na ostatke pesticida u plodovima, kako bi se izbjegli potencijalni problemi u izvozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close