Službeno brendirano Hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2024. u 13:18
Znak izvrsnosti vrhunac je zaštite proizvoda na nacionalnoj razini. Slijede koraci za zaštitu izvan tih okvira/Shutterstock

Hercegovački maslinari se nadaju boljem plasmanu ulja na svjetskom tržištu.

Hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje službeno je proglašeno autohtonim proizvodom s oznakom izvornosti, odnosno zaštićenog porijekla.

Vrhunac je to zaštite proizvoda koji sada ima dodatnu vrijednost, a hercegovački maslinari se nadaju boljem plasmanu autohtonih maslinovih ulja na svjetskom tržištu.

Velika prilika
Zaštita oznakama izvornosti omogućuje stvaranje identiteta i više cjenovne kategorije autohtonih proizvoda. Za hercegovačke maslinare, kažu, to je izvrsna prilika da ulja ovog podneblja, objedinjena u zajednički brend “Zlatne kapi Hercegovine”, steknu međunarodnu afirmaciju.

Zaštita zemljopisnog podrijetla je od velike važnosti za hercegovačke maslinare, a brend Zlatne kapi Hercegovine pomoći će nam da se probijemo na europsko tržište jer sam uvjeren da naša ulja već mogu parirati postojećim svjetskim brendovima, rekao je Ivan Milas, maslinar iz Gruda.

Vremenske prilike kao uteg

U Hercegovini je pod maslinicima oko 500 hektara. Ova je godina bila vrlo zahtjevna zbog vremena, ali ulja će, kažu, biti dovoljno i bit će izvrsne kvalitete.

Dragan Musa je maslinar iz Maloševića: “Ulja iz Hercegovine su izuzetne kvalitete, ove godine smo imali preko 80 zlatnih priznanja za maslinovo ulje.” Pokazuju to brojne analize koje su hercegovačkim maslinicima i uljarima dale najviše ocjene kvalitete. Od 2018. godine testiraju se i ljekovita svojstva ulja.

”Prošle godine smo imali 164 uzorka, od kojih je 99 zadovoljilo propise Europske komisije da imamo ljekovita svojstva i da se to može staviti na etiketu ulja”, kaže Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda.

Znak izvrsnosti vrhunac je zaštite proizvoda na nacionalnoj razini. Slijede koraci za zaštitu izvan nacionalnih okvira. Budući da je zakonodavstvo identično Europskoj uniji, moći ćemo ići u postupak zaštite i za europsku regiju – automatski onemogućavamo bilo kakvu zlouporabu, krivotvorenje ili prodaju ovog proizvoda od strane nekog drugog”, ističe Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Oznaka zaštićenog podrijetla za ekstra djevičansko maslinovo ulje pomoći će razvoju i promicanju maslinarstva u Hercegovini i u kontekstu razvoja gastroturizma. Prema brojnim istraživanjima, turisti upravo traže prepoznatljiva i autentična gastronomska iskustva.

”A kada se svede na razinu doživljaja posjeta uljari ili masliniku i kada se to stavi u kontekst kupnje turističkog suvenira, a to može biti bilo koja boca maslinova ulja, onda će to imati pozitivne učinke. na lokalnu zajednicu”, pojašnjava Feđa Begović, direktor USAID turističkog projekta, prenosi federalna.ba.

Zahtjevna godina
U Hercegovini je pod maslinicima oko 500 hektara zemlje. Ova je godina za maslinare bila vrlo zahtjevna zbog vremena, ali ulja će, kažu, biti dovoljno i bit će izvrsne kvalitete. Kako sada stvari stoje, cijena će mu biti nešto viša, očekuje se do 40 maraka (oko 20 eura) po litri.

Hercegovačka udruga uljara i maslinara (HUUM) broji 95 članova i raste, posvećena je promicanju i očuvanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Njihovi su ciljevi osnovati nove maslinike, registrirati maslinike te podržati tehničke i obrazovne inicijative. 

Komentirajte prvi

New Report

Close