Slovaci žele graditi solarne elektrane u Sanskom Mostu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Namjere slovačkih investitora su vrlo ozbiljne, već su kupili zemljište i ishodili određene dozvole.

Investitori iz Slovačke zainteresirani su za ulaganja u području iskorištavanja solarne energije na području općine Sanski Most, a na području ove općine već su kupili parcele na kojima će graditi ovakva energana.

Istaknuto je to prošloga tjedna prilikom posjete Romana Hlobena, veleposlanika Republike Slovačke u BiH, lokalnim vlastima u gradu na Sani, tokom koje se susreo s općinskim načelnikom Farisom Hasanbegovićem, prenose Nezavisne novine.

Prepoznat potencijal
“Prepoznali smo potencijal ovog kraja kada su u pitanju gospodarska ulaganja i želimo pomoći dolasku slovačkih investitora. Konkretno, naša zemlja je prepoznata po ulaganju u zelenu energiju i po tome smo prepoznati u svijetu. Ovaj posjet ima za cilj olakšati suradnju naših investitora s lokalnim vlastima na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Hloben.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istaknuo je da navedene investicije uključuju izgradnju solarnog parka na području općine Sanski Most.

“Njihove namjere su vrlo ozbiljne, već su kupili zemljište i ishodili određene dozvole. Prema onome što sam čuo, u prvoj fazi trebale bi se izgraditi dvije solarne elektrane ukupne snage četiri megavata, a u drugoj bi se gradile dodatne elektrane u narednom razdoblju”, istaknuo je Hasanbegović.

Inače, treba istaknuti da je prva solarna elektrana na ovim prostorima, koja se prostire na površini od nekoliko desetina dunuma, nedavno puštena u rad na području sela Kruhari, nedaleko iz Sanskog Mosta.

Investitor ovog projekta je tvrtka “Energo Cat” iz ovog grada, koja je prethodno pribavila svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta.

Za sada je riječ o dva naponska agregata snage po jedan megavat, a predstavnici investitora kažu da bi se kompletan energetski projekt u budućnosti trebao zaokružiti na ukupno 25 megavata.

Solarne investicije
Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata iz područja korištenja solarne energije, a u tome prednjači Bosanski Petrovac, općina s najvećim brojem sunčanih dana na ovom području. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u rad sredinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost ove investicije bila je 720.000 maraka.

Izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca najavila je i njemačka kompanija “Promondis”, a ukupna investicija procijenjena je na 65 milijuna eura i trebala bi biti jedna od najvećih realiziranih na području ovaj kanton.

Komentirajte prvi

New Report

Close