Slično kao i Hrvatsku te Crnu Goru, i Sloveniju je pogodio turistički pad

Autor: Siniša Malus , 27. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Emica Elvedji / Pixsell

I dolazaka i noćenja 1% manje nego lanjskog srpnja, objavio Zavod za statistiku.

Slično kao i Hrvatsku te Crnu Goru, i Sloveniju je u srpnju pogodio turistički pad. Prema podacima Zavoda za statistiku, i dolazaka i noćenja bilo je jedan posto manje nego u srpnju prošle godine. U srpnju je u Sloveniji bilo nešto više od milijun dolazaka turista koji su ostvarili gotovo 2,9 milijuna noćenja. U sedam mjeseci dolasci su porasli za tri posto, na 3,6 milijuna, a noćenja za jedan posto na 9,3 milijuna.

Domaći slovenski turisti u srpnju su ostvarili nešto više od 152.000 dolazaka, što je šest posto manje nego u sedmom mjesecu prošle godine, a noćenja nešto više od 563.000, odnosno sedam posto manje. Kao i prije godinu dana, najčešće su noćili u tri primorske općine: Piranu, Izoli i Ankaranu, objavio je Zavod za statistiku, a prenosi Slovenska tiskovna agencija.

Najbrojniji Nijemci

Ostvareno je gotovo 874.000 dolazaka stranih turista i 2,3 milijuna noćenja – otprilike isto kao i godinu prije. Među njima su tradicionalno najpopularnije općine Ljubljana, Piran i Bled. U ove tri općine ubilježili su nešto više od trećine svih stranih noćenja. Među stranim turistima ovoga je puta najzastupljenija dobna skupina od 35 do 44 godine, a prosječna duljina boravka ove dobne skupine iznosila je 2,6 noćenja.

Najveći broj noćenja među stranim turistima ostvarili su oni iz Njemačke, i to nešto više od 375.000 noćenja ili 16 posto svih stranih turista. Najviše ih je bilo u dobi od 35 do 44 godine, a kao i lani u srpnju, veći dio proveli su na području općine Bovec.

Više Mađara i Austrijanaca

Turisti iz Češke ostvarili su nešto više od 225.000 noćenja (10% svih stranih noćenja), a uglavnom su noćili u općini Piran. Turisti iz Nizozemske također su ostvarili desetinu svih stranih noćenja, s nešto više od 220.000 noćenja. Slijede turisti iz Belgije (7%), Mađarske (6%) i Austrije (5%). U odnosu na godinu prije, broj noćenja turista iz navedenih zemalja veći je samo kod turista iz Mađarske (za 4%) i Austrije (za 2%). U planinskim općinama ostvareno je 39 posto svih noćenja, a najviše u općini Bled. Slijede primorske općine s petinom (21 posto) svih noćenja, a najpopularniji je Piran, topličke općine s 13 posto te općina Ljubljana (12 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close