Sindikat BH Telecoma najavio pokretanje skorog štrajka

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2024. u 22:00
Razlog za protest je ‘nepoštivanje kolektivnog ugovora’ između tog javnog poduzeća i radnika/Shutterstock

Na sjednici je donesena odluka o stupanju u štrajk, a treba istaći da su svi članovi CO SBHT glasali za taj potez.

Sindikat radnika BH Telecoma najavio je skori štrajk. Kako je rečeno, razlog za ovaj potez je “nepoštivanje kolektivnog ugovora” između tog javnog poduzeća i radnika.

Prema internoj elektroničkoj pošti u koju je Klix.ba imao uvid, prije nekoliko dana održana je sjednica Glavnog odbora Sindikata BH Telecoma.

Upravni odbor raspravljao je o jednoj točki, a kako stoji u ovom mailu, riječ je o trenutnoj situaciji oko nepoštivanja odredaba Pojedinačnog kolektivnog ugovora te o aktivnostima i odgovoru Sindikata na samovolju Uprave Društva u usklađivanju plaća radnika s troškovima života također su spomenuti, navodi se.

Na sjednici je donesena odluka o stupanju u štrajk, a treba istaći da su svi članovi CO SBHT glasali za taj potez.

No, kako dalje navode, točan datum početka štrajka još nije određen, te ističu da će o tome pravodobno obavijestiti Upravu BH Telecoma i Vladu Federacije BiH, koja je većinski vlasnik ovog javnog poduzeća.

Kako doznaje Klix.ba, cijeli problem između radnika i uprave nastao je zbog povećanja plaća u skladu s inflacijom. Prema Pojedinačnom kolektivnom ugovoru, ukoliko statistika pokaže da je inflacija iznosila pet i više posto, Uprava BH Telecoma dužna je povećati plaće radnicima u visini inflacije.

Kako je Sindikat BH Telecoma već najavio 11. srpnja ove godine, ponuda Uprave bila je 1000 maraka jednokratne pomoći i povećanje plaće od 1. siječnja 2025.

Stav Sindikata je da to nije prihvatljivo, dijelom zbog toga što je iznos od 1000 maraka nedovoljan da pokrije 11 mjeseci bez povećanja plaća u skladu s inflacijom, ali i zbog činjenice da se bez povećanja plaća u iznosu inflacije, krši Pojedinačni kolektivni ugovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close