Sarajevski aerodrom i u lipnju oborio rekord, očekuje daljnji rast

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2024. u 22:00
Od početka ove godine kroz sarajevsku zračnu luku prošao je 772.981 putnik, a obavljeno je 7177 letova/Shutterstock

U lipnju je kroz ovu zračnu luku prošlo 202.515 putnika, što je 51.363 putnika više nego u svibnju.

Međunarodna zračna luka Sarajevo zabilježila je impresivan rast broja putnika tijekom lipnja i nastavila s obaranjem rekorda. Naime, kroz ovu zračnu luku prošlo je 202.515 putnika, što je 51.363 putnika više nego u svibnju ove godine.

Svibanj je proglašen najprometnijim u povijesti zračne luke, a već u lipnju taj je rekord oboren. U lipnju je izvedeno 1798 zračnih operacija, odnosno 372 zračne operacije više nego u svibnju.

Val novih linija
Od početka ove godine kroz sarajevsku zračnu luku prošao je 772.981 putnik, a obavljeno je 7177 letova. U 2023. godini Aerodrom Sarajevo zabilježio je ukupno 1.362.007 putnika.

Tijekom mjeseca Sarajevo je doživjelo čitav val pokretanja novih linija uključujući Aegean Airlines iz Atene, Pegasus Airlines iz Antalye, Flyadeal iz Jeddaha, Air Arabia iz Sharjaha i SAS Scandinavian Airlines iz Kopenhagena, piše Ex-Yu Aviation News.

Wizz Air širi operacije

Wizz Air će započeti letove između rimske zračne luke Fiumicino i Sarajeva nadolazeće zimske sezone, točnije 29. listopada.

U prvom polugodištu sarajevska zračna luka opslužila je 722.981 putnika, što je 34,9 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, što predstavlja dodatnih 187.240 putnika. Očekivanja za nastavak godine su optimistična pa ne bi bilo čudno da i idući mjeseci donesu nove rekorde.

Primjerice, ovih je dana objavljeno kako će niskotarifni prijevoznik Wizz Air započeti letove između rimske zračne luke Fiumicino i Sarajeva nadolazeće zimske sezone, točnije 29. listopada.

Nova usluga s tri leta tjedno zakazana je i puštena u prodaju sedam mjeseci nakon što su lokalne turističke vlasti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine odabrale niskobudžetnog prijevoznika kao primatelja subvencija za novu rutu iz Italije.

Usluga će se održavati tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom. Wizz Air se ne suočava s konkurencijom na ovoj ruti, te postaje jedini operater između Sarajeva i Italije.

Dobre brojke u Sarajevu samo su dio regionalnog trenda. Komercijalne zračne luke diljem bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 11.061.657 putnika tijekom prvih pet mjeseci ove godine, s 3,33 milijuna putnika samo u svibnju. Među njima su se tijekom petog mjeseca ove godine tri zračne luke istaknule visokim stopama rasta.

Među njima su Zadar s međugodišnjim porastom u svibnju od 106,4 posto, Tivat s rastom od 54,2 posto te Dubrovnik koji je brojčano porastao za 31,2 posto. Sva trojica zabilježila su najprometniji svibanj u povijesti.

S druge strane, nekoliko regionalnih zračnih luka zabilježilo je lošije rezultate tijekom mjeseca, uključujući Tuzlu, koja je zabilježila pad brojki od 81 posto, Ohrid, koja je imala 24,1 posto manje putnika nego u svibnju 2023., i Niš, koja je izgubila 19,8 posto svojih putnika godišnje- godine. I niz drugih zračnih luka bilježi pad u odnosu na prošlu godinu, među kojima su Banja Luka, Kraljevo, Rijeka i Mali Lošinj.

Tijekom razdoblja siječanj – svibanj, beogradska zračna luka bila je 73. najprometnija zračna luka na kontinentu, odmah iza Stuttgarta, Palerma i Sofije, ali ispred Glasgowa, Reykjavika i Larnace.

Poboljšane usluge
U sarajevskoj zračnoj luci računaju i da će nove, poboljšane usluge biti faktorom daljnjeg rasta prometa. Prije nekoliko dana, sarajevska zračna luka je pustila u rad nove Fastrack trake za kontrolu putovnica i sigurnost, koje će biti dostupne svim putnicima uz naknadu od deset eura.

Nadalje, zračna luka također omogućuje plaćeni pristup svoja dva salona, ​​uključujući nedavno renovirani salon poslovne klase (CIP) za 25,56 eura i nedavno otvoreni salon Premium za 30,67 eura. Oni koji kupe pristup salonu dobivaju besplatno korištenje brzih staza. Fasttrack usluga je besplatna za djecu do dvije godine, dok će oni od dvije do dvanaest godina imati 50 posto popusta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close