Dobra investicija: Rusi i Ukrajinci rasprodaju atraktivne nekretnine u hrvatskom susjedstvu, ovo su cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2024. u 09:26
U Budvi se cijene stanova kreću od 1500 do 3000 eura po kvadratu, dok kuće mogu varirati od 2000 do 4500 eura po kvadratu, ovisno o blizini mora i kvaliteti gradnje/Shutterstock

Stručnjaci kažu da kupnja nekretnina za iznajmljivanje može biti vrlo isplativa investicija.

Kupovina nekretnina u Crnoj Gori za iznajmljivanje je dobra investicija, jer veliki broj Rusa i Ukrajinaca prodaje kuće na moru koje im više nisu potrebne, često po nižim cijenama, piše Mondo.

U Budvi se cijene stanova kreću od 1500 do 3000 eura po kvadratu, dok kuće mogu varirati od 2000 do 4500 eura po kvadratu, ovisno o blizini mora i kvaliteti gradnje.

Raspon cijena priličan
Kotor, koji se nalazi na listi najposjećenijih mediteranskih gradova, ima nešto niže cijene nekretnina u odnosu na Budvu. Prosječna cijena stanova je između 1500 i 2500 eura po četvornom metru, dok su cijene kuća od 2.000 do 4.000 eura.

Tivat je još raznolikiji s cijenama stanova od 1800 do 3500 eura po kvadratu, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro. Kuće u ovom gradu možete kupiti po cijenama od 2.500 pa čak i do 5000 eura po kvadratu. Herceg Novi i okolina su nešto jeftiniji, pa se ovdje može naći stan po cijeni od 1200 eura po kvadratu. Kuće u ovom dijelu Boke kotorske kreću se od 1500 do 3500 eura po četvornom metru.

Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, kaže da su cijene kuća i stanova značajno porasle posljednjih godina, posebno od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon rata.

“Cijene nekretnina u Crnoj Gori, posebno na primorju, variraju i zavise od mnogo faktora, lokacije, vrste i stanja same nekretnine. U ponudi je i dosta kuća koje se prodaju po nižim cijenama od realnih, jer su upravo Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu bile potrebne, ističe Simović u razgovoru za Biznis.rs.

Prema Simovićevim riječima, kupnja nekretnina za iznajmljivanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija, jer je broj turista u stalnom porastu, što implicira i povećanu potražnju za smještajem, posebno u ljetnoj sezoni, ali i tijekom cijele godine u pojedinim područjima.

Ističe da je i porezna politika povoljna, jer je porez na nekretnine relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji svoje nekretnine iznajmljuju.

“Prosječne cijene u najpopularnijim turističkim gradovima kreću se oko 100 eura za noćenje u srpnju i kolovozu. U rujnu i lipnju one su nešto niže, ali sada, zbog produljenog ljeta, nekretninu možete iznajmiti na četiri mjeseca godišnje, ocjenjuje Simović.

Doduše, Simović upozorava kako troškovi održavanja nekretnine mogu varirati, pa je važno uzeti ih u obzir prilikom računanja profitabilnosti

Najveće i najznačajnije tržište nekretnina na crnogorskom primorju jest ono u Budvi. A tamo se od početka godine, kažu stručnjaci, može zamijetiti stagnacija. Promet je ipak smanjen jer mnogi kupci kalkuliraju i teško donose odluke o kupovini.

Iako još uvijek postoji interes za kupnju stanova u Budvi, mnogi čekaju konačnu odluku, pa se može reći da tržište nekretnina stagnira u odnosu na prošlu godinu, rekla je Iva Vujović, agentica za nekretnine u “Bojama Jutra” u Dnevniku TV Vijesti.

Strani kupci
Vujović ističe da je došlo do poskupljenja od dva do sedam posto. “U Budvi imate stanove u trećoj zoni koji se kreću od 1800 eura po kvadratu do 2500 eura. Imate popularnu srednju zonu, kao što su Rožino, Maslinjak, Zaobilaznica, Velji Vinogradi, gdje se sada cijene kvadrata kreću od tri do tri i pol tisuće eura po kvadratu i imate prvu zonu gdje imamo cijene od tri do dvanae tisuća eura, u ekskluzivnim kompleksima”, kazala je Vujović.

Osim kupaca iz Crne Gore i regije, za kupnju nekretnina najviše su zainteresirani Turci, Nijemci, Francuzi i Britanci. Za tri protekle godine, dakle od 2021 – 2023 strani građani i poduzeća kupili su nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti od skoro 1,2 milijarde eura.

Vujović smatra da će cijene stanova stagnirati, zbog velikih ranijih oscilacija, no konkretnije prognoze u trenutnoj geopolitičkoj situaciji teško je davati.

Komentirajte prvi

New Report

Close