Rudarenjem kriptovaluta bave se umirovljenici, nastavnici i svećenici, ali i poreznici

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2022. u 09:03
Foto: Shutterstock

U BiH se tek priprema zakon kojim će se utvrditi mjesto virtualnih valuta u financijskom sustavu zemlje.

Zainteresiranost za rudarenje i trgovinu kriptovalutama u BiH stalno raste, a osim upućenih u IT tehnologije tim poslom se se sve više bave i umirovljenici, nastavnici pa i svećenici, pišu Nezavisne novine.

Stručnjaci za kriptovalute kažu da u BiH ne postoji zakon koji reguliraju to područje, ali to ne znači da trgovina virtualnom valutom ne podliježe drugim zakonskim propisima.

Zakon po uzoru na Srbiju
Ranije se spominjalo da će stranka Savez za bolju budućnost raditi na prijedlogu zakona kojim će se prvi put pokušati regulirati područje kriptovaluta u BiH.

Nikola Klak, osnivač i direktor BCX (Balkan Crypto Exchange) mjenjačnice u Banjoj Luci, kaže da ima informacije kako se radi na zakonskoj regulativi koja se odnosi na kriptovalute i njihovo mjesto u tradicionalnom financijskom sustavu.

“To će se uraditi po uzoru na Srbiju, da se utvrdi što je kriptovaluta, koje se tvrtke time bave i tko su ostali sudionici”, rekao je Klak, dodajući da bi prema nekim informacijama Zakon o kriptovaluti trebao biti na sjednici parlamenta krajem ove godine.

Prema njegovim riječima, porez na dobit od kriptovaluta plaća se kao porez na plaću. “Naša tvrtka koja se bavi posredovanjem u prodaji kriptovaluta radi na temelju Zakona o trgovini”, objasnio je Klak.

On je istaknuo da je zainteresiranost građana za rudarenje i trgovinu kriptovalutama velika, te da je taj trend u BiH nastao prije pet do šest godina.

“Kako rastu cijena i vrijednost kriptovaluta, tako raste i zainteresiranost građana, ali i tvrtki, kako za rudarenje, tako i za čuvanje i prodaju kriptovaluta”, rekao je Klak, dodajući da u tome sudjeluje sve više ljudi. “Ja volim reći da među klijentima imamo umirovljenike, nastavnike, svećenike, kao i poreznike”, izjavio je Klak.

Na pitanje hoće li će najave najvećih financijskih regulatora Europske unije o zabrani ključnih oblika rudarenja Bitcoina, jer se time troše velike količine električne energije, utjecati na rudarenje u BiH, Klak je rekao da je domaće tržište malo.

“Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta, koja se neće moći zabraniti, ali može se dogoditi da će zemlje koje nemaju dovoljnu infrastrukturu za toliku količinu električne energije protjerati rudare da rade u drugim zemljama”, objasnio je Klak.

Miloš Grujić, ekonomski stručnjak, kaže da potrošnja struje nije problem sve dok rudari redovito plaćaju svoje račune.

Edukacija mladih
“Kada veliki svjetski financijski autoritet izjavi nešto o uštedi energije i energetskoj učinkovitosti, onda cijene kriptovaluta padnu. To mi djeluje kao namjerno puštanje balona da netko na njemu zaradi “, rekao je Grujić, dodajući da će zainteresiranosti uvijek biti jer je rudarenje idealno za ljude željne brze zarade.

Nedžad Smajić, osnivač prve kriptovalute u BiH pod nazivom RXC (RuXCrypto), rekao da je to projekt Crypto.ba zajednice koju je Smajić osnovao 2016. godine.

“Naša kriptovaluta je nastala s ciljem edukacije mladih, da nauče osnove kriptovaluta. Valuta je u optjecaju i može se kupiti”, istaknuo je Smajić,

Komentirajte prvi

New Report

Close