Rudarenje bitcoina može čak dovesti do požara

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Raste i broj pravnih osoba s velikim prihodima koje uvelike neovlašteno troše struju.

Milijunske štete uzrokuju krađe struje koje su u Sjevernoj Makedoniji postale redovita pojava. Skoplje i Gostivar dva su grada prvaci u krađi struje. Na ovako riskantan potez odvažuju se pojedinci i tvrtke nadajući se da će na taj način izbjeći plaćanje svojih računa.

Nekažnjivost ili male novčane kazne za one koji su uhvaćeni u ilegalnom spajanju na elektrodistribucijsku mrežu ne plaše kradljivce struje. Iako su već jednom otkriveni, mnogi se ponovno odlučuju “na divlje” ući u mrežu.

Trenutačno je najviše slučajeva krađe struje u selima Singelić, Serava, Dijonska, Saraj, selu Lisice i nekoliko gradskih područja Skoplja. Za neke od tih lokacija već se godinama priča da su centri za rudarenje bitcoina u Makedoniji.

“Rudarenje kriptovaluta troši ogromnu količinu električne energije. Zbog toga se rudari kriptovaluta, kako bi povećali svoju zaradu, često odlučuju manipulirati brojačima.” kažu za Deutsche Welle iz Elektrodistribucije.

Osim krađe struje i štete koju uzrokuju, rudari kriptovaluta preopterećuju elektrodistribucijsku mrežu, ostavljajući više potrošača i susjedstva u mraku. U ekstremnim slučajevima, preopterećenje sustava za rudarenje bitcoina može čak dovesti do požara. Za pravne osobe predviđena je novčana kazna, a za fizičke osobe zatvor do tri godine i novčana kazna. Ako je vrijednost ukradene struje veća, predviđena je kazna zatvora do pet godina i novčana kazna.

Iz Elektrodistribucije kažu da je od početka 2024. godine podneseno 312 prijava za neovlašteno korištenje električne energije, no do sada su obrađena 103 sudska postupka za krađu električne energije.

“Raste i broj pravnih osoba s velikim prihodima koje uvelike neovlašteno troše struju”, rekla je glasnogovornica EVN-a Vjosa Selimi.

Komentirajte prvi

New Report

Close