RiTE Ugljevik u emisiju dionica kako bi vratio dug Slovencima

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kompanija planira izdati dionice kojima želi prikupiti 31 milijun KM.

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik planira izdati dionice kojima želi prikupiti 31 milijun KM kako bi podmirila dio svojih obveza prema Slovenskoj elektroprivredi.

Prijedlog odluke o izdavanju dionica bit će prezentiran na sjednici Skupštine dioničara zakazanoj za 8. listopada.

Uskoro skupština

“Sredstva dobivena emisijom dionica bit će namijenjena za pokriće obveza po arbitražnoj odluci, čime će se smanjiti iznos ukupnog duga. Podmirenje duga dovest će do smanjenja ukupnog iznosa obveza, što će se pozitivno odraziti na financijsku sposobnost i kreditnu sposobnost izdavatelja – navedeno je u prijedlogu odluke.

Ako emisija dionica bude uspješna, to će djelomično smanjiti glavnicu duga prema Slovencima, koja iznosi 67 milijuna eura ili oko 131 milijun KM.

Prema potpisanom ugovoru sa Slovencima, RiTE Ugljevik bi ovaj dug trebala isplatiti u 14 jednakih rata u narednih sedam godina. RiTE je do sada platio jednu ratu 30. lipnja ove godine.

U dokumentima koje će razmatrati dioničari navodi se i da je osim glavnice ostalo neriješeno pitanje obveza u iznosu od dodatnih 67 milijuna eura koje se sastoje od obračunatih zateznih kamata. Konstatirano je da je o ovom pitanju održano više sastanaka te da je potrebno pristupiti finalizaciji pregovora oko preostalih pitanja.

Na istoj sjednici dioničari će razmatrati i odluku o smanjenju kapitala RiTE Ugljevik radi pokrića akumuliranog gubitka u iznosu od 181.555.139 KM.

Nakon provedenog postupka, kapital Ugljevika trebao bi iznositi 67,8 milijuna KM.

Podsjetimo, RiTE Ugljevik je prošle godine izgubila spor s Elektrogospodarstvom Slovenije težak 67 milijuna eura, odnosno oko 131 milijun KM, te dodatni iznos zbog zateznih kamata.

Prema ugovoru potpisanom u siječnju ove godine, RiTE Ugljevik će dio ovog duga Slovencima vratiti u narednih sedam godina.

Veliki gubitak

Rudnici i termoelektrane (RiTE) Ugljevik za prvih šest mjeseci ove godine poslovali su s gubitkom od 28,24 milijuna KM, pokazuje njihovo financijsko izvješće.

Prihodi za prvo polugodište iznose 68,2 milijuna KM i manji su za 3,2 milijuna KM nego u istom razdoblju prošle godine, dok su rashodi iznosili 95,4 milijuna KM i veći su za 4,55 milijuna KM nego u usporednom razdoblju.

Kompanija je povećala troškove goriva i energije sa 11,9 milijuna KM na 13,8 milijuna KM, dok je za plaće izdvojeno 36 milijuna KM, odnosno 3 milijuna KM više nego u razdoblju siječanj – lipanj 2023. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close