RiTE Stanari ulaže 50 milijuna eura u novi površinski kop

Autor: Poslovni dnevnik , 07. listopad 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Tvrtka ima oko 2 milijuna tona otkrivenog ugljena, a otvara novi površinski kop na površini od oko 600 hektara koji će koštati više od 50 milijuna eura.

EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari otvara novi površinski kop i najavljuje nove poslove. “Trenutno je zaposleno 1150 radnika, a imamo raspisan natječaj za nekoliko deficitarnih zanimanja. Zaustavit ćemo se negdje na oko 1.250 radnih mjesta, rekao je direktor EFT RiTE Stanari Savo Mirković tokom posjete ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića ovoj kompaniji.

Rekao je da tvrtka ima oko 2 milijuna tona otkrivenog ugljena, a otvara novi površinski kop na površini od oko 600 hektara koji će koštati više od 50 milijuna eura.

“On će nam dati ugljen od 2028. godine, istaknuo je Mirković. Dodao je da imaju dobre proizvodne rezultate, ali da su, s obzirom na nadolazeću dekarbonizaciju i poreze, zabrinuti za daljnji rad i opstanak.

“Razmjena iskustava danas je dragocjena. U toj prilagodbi budućim trendovima planiramo raditi solarne elektrane na devastiranom dijelu rudnika, a nadam se da ćemo sljedeće godine imati prve kilovate iz solarnih elektrana. Istaknuo je da su im planovi proizvodnja oko 2000 gigavat sati električne energije godišnje

Komentirajte prvi

New Report

Close