Rio Tinto će uložiti 2,4 mlrd. dolara u Srbiju

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2021. u 22:00
Projekt Jadar obuhvaća podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom/SHUTTERSTOCK

Planirano je da Jadar proizvodi litijum-karbonat kvalitete pogodne za proizvodnju baterija.

Rio Tinto će uložiti 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svijetu, piše internetski portal b92.

Projekat Jadar čeka odobrenja, dozvole i licence i nastavit će realizaciju u suradnji s lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom.

Ovo je važna prekretnica za projekt i snažna potvrda opredjeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoku kvaliteta sastava ležišta Jadar.

Planirano je da Jadar proizvodi litijum-karbonat kvalitete pogodne za proizvodnju baterija, tražen mineral koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije, Realizacija projekta Jadar će pozicionirati Rio Tinto kao najvećeg proizvođača litijuma u Europi na najmanje 15 idućih godina.

Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi dijelove koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vjetroturbine.

Projekt Jadar obuhvaća podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za kemijsku preradu litijum-karbonata kvalitete pogodne za proizvodnju baterija.

Kako bi se utjecaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću mjeru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korištenje suhog slaganja industrijskog otpada.

Ova inovativna metoda omogućava postupno recikliranje suhog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tekućii otpad.

Nakon izgradnje Jadar će biti moderno industrijsko postrojenje, sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom, koji se u realnom vremenu nadgleda iz centraliziranog operativnog centra.

Upravljanje vodama vršit će se uz pomoć najsuvremenijeg postrojenja, zahvaljujući kojem će približno 70% vode biti iz recikliranih izvora ili pročišćene vode iz rudnika. Jadar će biti i najveća rudarska investicija u Srbiji.

Projekat ima potencijala da 1% direktno i 4% indirektno doprinese BDP-u Srbije, uključujući mnoge srpske dobavljače tijekom faze izgradnje rudnika.

Realizacija projekta omogućit će otvaranje oko 2100 radnih mjesta, dok će u fazi rada rudnika i prerade sirovine biti zaposleno 1000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close