Republika Srpska odbija platiti odštetu slovenskom Viaduktu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2024. u 22:00
RS mora Viaduktu platiti 46 milijuna eura odštete zbog jednostranog raskida ugovora o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu/Shutterstock

Prema riječima Viaduktovih odvjetnika, državna vlast sada odgađa isplatu odštete Vladi Republike Srpske, s kojom su potpisali sporazum o podmirenju ovog duga.

Slovenska tvrtka Viadukt najavila je prisilnu naplatu 46 milijuna eura odštete nakon arbitražne presude, jer vlasti u BiH ni mjesec dana nakon odluke nisu pokazale namjeru vratiti dug, piše portal Capital.ba. U međuvremenu, dug zbog visokih kamata dnevno raste za gotovo 10.000 eura.

Republika Srpska mora Viaduktu platiti 46 milijuna eura odštete zbog jednostranog raskida ugovora o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu.

Pravni zastupnici Viadukta, odvjetnički ured Baroš, pojasnili su za Capital.ba da su se od odluke u svibnju tri puta obraćali Vijeću ministara BiH, s obzirom da je BiH tužena strana, koje je također izgubilo spor.

Prema riječima Viaduktovih odvjetnika, državna vlast sada odgađa isplatu odštete Vladi Republike Srpske, s kojom su potpisali sporazum o podmirenju ovog duga.

Sporazum su potpisale entitetska i državna vlada godinu dana nakon početka arbitraže, nakon čega se RS obvezala platiti sve troškove arbitražnog procesa. Iz odvjetničkog ureda Baroš ističu da sporazum ni na koji način ne utječe na tužbeni zahtjev i obvezu koju je BiH dužna platiti temeljem arbitražne odluke.

“Kroz prijavu koju smo 23. svibnja uputili nadležnim tijelima BiH ostavili smo rok od 15 dana za postupanje, uz ponudu da se u navedenom roku definiraju sva pitanja u vezi s izvršenjem presude. Rok ističe 7. lipnja, ali po svemu sudeći neće biti postupanja nadležnih organa”, pojasnili su.

Dodali su da će nakon tog roka priznavanje presude ostvariti sudskim putem, a potom i prisilnom naplatom.

Komentirajte prvi

New Report

Close