Za dvokrevetnu sobu u pojedinim luksuznim hotelima tjedno treba platiti i više od 3000 eura

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2021. u 09:16
Foto: Shutterstock

Većina kapaciteta je popunjena, mjesta gotovo da i nema, a najpopularnija zimska odmarališta Zlatibor, Kopaonik i Divčibare poskupjela su smještaj i hranu.

Blagdani uskoro stižu, a oni koji još uvijek nisu pronašli smještaj u jednom od srpskih zimskih centara hvataju svaku priliku jer za to ponegdje već istječe vrijeme. Većina kapaciteta je popunjena, slobodnog smještaja gotovo da i nema, a s druge strane, najpopularnija zimska odmarališta Zlatibor, Kopaonik i Divčibare ove godine bilježe rekordne cijene smještaja i hrane, piše Blic.

Na primjer, apartman na Zlatiboru stoji od 40 do 100 eura dnevno, pa i više. Na Divčibarama je oko 50 eura dnevno, dok hotelski smještaj za sedam dana stoji i do 1000 eura. Na Kopaoniku, koji je ove sezone najskuplji, za tjedan dana apartmanskog smještaja treba platiti oko 1000 eura, dok je hotelski smještaj skuplji i za tri i pol puta. Na Kopaoniku je posebno skupa hrana, koja u pojedinim restoranima dostiže astronomske iznose.

Velike razlike u restoranima

Tako, tri pića na Kopaoniku stoje u prosjeku 1000 dinara (oko 8,3 eura). Porcija od 200 grama mesa, npr. pet ćevapčića, u jednom od restorana stoji 1200 dinara (oko 9,8 eura), dok je u nešto udaljenijem restoranu cijena iste porcije mesa 350 dinara (oko 2,9 eura).

Za boravak na Zlatiboru za smještaj treba platiti u prosjeku 100 eura dnevno. Sve ovisi o lokaciji apartmana. U širem centru grada cijene smještaja kreću se od 50 eura naviše. Na rubnim područjima Zlatibora smještaj se može pronaći i za 40 eura. Apartmani u središtu grada plaćaju se i do 250 eura dnevno.

Cijene u restoranima nisu ujednačene. Predjelo stoji od 300 do 500 dinara (od 2,4 do 4,1 euro). Porciju gotovog jela treba platiti od 245 do 700 dinara (od 2 do 5,7 eura). Na primjer, teleća juha u jednom restoranu stoji oko 240 dinara, a pastrve na žaru oko 700 dinara. Deserti kao što su plačinke, baklave ili pita s jabukama plaćaju se u prosjeku oko 300 dinara.

Većina apartmana i vikendica na Divčibarama je rasprodana. Cijene su značajnije veće u usporedbi s prošlom godinom. Tako se može prenoćiti za oko 30 eura, ili izabrati polupansionsku uslugu u rasponu od 40 do 220 eura, dok luksuzni hotelski apartman s punim pansionom stoji i do 520 eura po osobi.

Kuće za 1600 eura

Apartman za dvije osobe za tjedan dana stoji oko 390 eura, hotelske sobe s velikim bračnim krevetom, uz doručak i večeru, plaćaju se 1150 eura, a kuće s tri spavaće sobe i pet kreveta čak 1600 eura.

Trenutačne cijene u restoranima na Divčibarama nisu značajnije veće nego inače. Cijena domaće kave u restoranima kreće se od 100 do 150 dinara, espresso stoji od 150 do 290 dinara. Cijena piva je uobičajena i iznosi oko 150 dinara. Porcije mesa, na primjer ćevapčića, kreću se od 700 do 1400 dinara.

Na Kopaoniku tjedan u apartmanskom smještaju, udaljenom četiri kilometra od skijaškog centra, površine 40 kvadrata, stoji 1000 eura, dok se za jednaki apartman na 500 metara od skijaške staze plaća 1550 eura.

Visoke su i cijene hotelskog smještaja na Kopaoniku. Za dvokrevetnu sobu u pojedinim luksuznim hotelima tjedno treba platiti i više od 3000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close