Rekordna posjećenost u Sarajevu tijekom SFF-a

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

U Kantonu Sarajevo od 11. do 18. kolovoza 2023. godine prijavljen je dolazak 34.157 gostiju i više od 76.810 noćenja.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, tijekom 29. Sarajevo Film Festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su rekordi posjećenosti.

U Kantonu Sarajevo od 11. do 18. kolovoza 2023. godine prijavljen je dolazak 34.157 gostiju i više od 76.810 noćenja.

Usporede li se brojke s prethodnim godinama, vidljivo je povećanje dolazaka za 33,7 posto u odnosu na 2022. te 47,5 posto u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja veći je za 34,5 posto u odnosu na 2022. godinu i 52 posto u odnosu na 2019. godinu.

“Najveći broj gostiju zabilježen je iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD-a, Njemačke, Turske, UAE, Saudijske Arabije… Gosti su u prosjeku ostajali dvije do tri noći.

Ističemo da su to prijavljeni smještajnih kapaciteta, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da na području Kantona Sarajevo ima neprijavljenih smještajnih kapaciteta.Također, za vrijeme ljetnih mjeseci i godišnjih odmora dolazi veliki broj gostiju iz dijaspore koji borave u svojim vlastitim objektima ili kod obitelji/prijatelja”, poručuju iz Turističke zajednice KS.

Kažu da su turisti u razgovoru spomenuli da su oduševljeni Sarajevom. “Turistička zajednica KS je tokom SFF-a imala promotivni štand u Bosanskom kulturnom centru KS, gdje smo imali direktan kontakt sa turistima kojima smo davali informacije o gradu i vodili besplatne turističke ture, te da su turisti sa kojima smo razgovarali bili oduševljeni Sarajevom. Statistika također pokazuje da smo prije početka Sarajevo Film Festivala imali povećan broj gostiju, te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za kolovoz biti bolji od prethodnih”, istaknuli su.

Iz Direkcije Sarajevo Film Festivala ranije su kazali da je ovogodišnje izdanje festivala bilo fantastično po svim parametrima – programu, publici i atmosferi.

Direktor Festivala Jovan Marjanović rekao je da je filmove pogledalo rekordnih 120.000 gledatelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close