Regija nudi prilike za daljnji rast namjenske industrije BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U razdoblju siječanj-svibanj izvoz je iznosio 205 milijuna KM i veći je za 48 posto.

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu jača i svoje proizvode plasira na brojna tržišta diljem svijeta te predstavlja veliki potencijal zemlje.

Naime, kako su Nezavisnim novinama kazali u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, izvoz namjenske industrije Bosne i Hercegovine i dalje ubrzano raste.

Najviše u SAD i Slovačku
“U razdoblju siječanj-svibanj 2024. godine izvoz je iznosio 205 milijuna KM i veći je za 48 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine kada je iznosio 139 milijuna KM. Najveći rast zabilježen je kod izvoza detonirajućih i sporogorećih štapina (+76%) i streljiva (+40%). Najviše smo izvozili u SAD, Slovačku, Bugarsku, Irak, Srbiju i Tursku – kazali su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tako se od 17. do 21. lipnja organizira zajednički nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine iz namjenske industrije na prestižnom sajmu “Eurosatory’24” u Parizu, Francuska.

“Eurosatory je vodeći međunarodni sajam obrane i sigurnosti koji se svake dvije godine održava u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvio u jednu od najznačajnijih manifestacija obrambeno-sigurnosne industrije” navode iz STK BiH.

Nužna proizvodnja sofisticiranih sustava

Danas je proizvodnja dronova i sličnih proizvoda nužna ako se želi biti konkurentan i atraktivan na tržištu.

Ove godine na štandu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, predstavit će se sedam bh. kompanija. firma Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički Remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulika Novi Travnik, AC-Unity Goražde.

Dženana Turković, generalna direktorica kompanije Unis Ginex iz Goražda, prije nekoliko dana, prilikom posjete izaslanstva Vlade FBiH ovoj kompaniji, izjavila je da je nova uprava krenula vrlo ambiciozno.

“Proizvodnja i prodaja odvijaju se prema zacrtanom planu i vjerujem da ćemo već u kolovozu premašiti rezultate iz 2023. godine. Značajna dobit omogućit će nam da nastavimo s investicijama, proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem novih radnika – rekao je Turković.

Vedran Lakić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH, istaknuo je da se traži povećanje obujma proizvodnje, ali i broja zaposlenih.

“Odobreno ih je 133, a 99 ih je već zaposleno. Tražili smo bolju koordinaciju sa svim ostalim tvrtkama u namjenskoj industriji, a Ginex to u potpunosti poštuje – dodao je Lakić.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, naglasio je da je ova kompanija među najvećima, te da će novim pogonom i instaliranjem novih strojeva krajem ove godine postati uvjerljivo najveća tvornica na ovim prostorima u svijetu.

Podizanje konkurentnosti
Ekonomist Igor Gavran ističe za Nezavisne da je potencijal u namjenskoj industriji ogroman, ali da ovi pozitivni rezultati nisu dovoljni.

“Naime, najviše izvozimo streljivo, projektile i slično, a prije rata proizvodili smo avione, helikoptere i ozbiljne sofisticirane sustave poput višecijevnih raketnih bacača, haubica te sudjelovali u proizvodnji tenkova i oklopnih vozila. Danas je proizvodnja dronova i sličnih proizvoda nužna ako se želi biti konkurentan i atraktivan na tržištu namjenske industrije, ali sustavi su i dalje onoliko potrebni.

Nažalost, mi takve naprednije oblike proizvodnje, čak ni unutar zemlje, ne podržavamo, da ne kažem sabotiramo, pa iako imamo domaće tvrtke koje proizvode određene tipove oklopnih vozila i lakog naoružanja, biraju se strani dobavljači i isti oprema se uvozi iz političkih razloga ili nečijih privatnih interesa, naglasio je Gavran.

Dodao je da bi najbolji put za domaću namjensku industriju bila obnova regionalnih veza, kada su se u Jugoslaviji zajednički proizvodili napredni sustavi, a onda zajednički nastup i izvoz.

“Također, moramo izbjegavati uplitanje u tuđe ratove i izvoz oružja i streljiva onima za koje znamo da bi ih mogli koristiti za kaznena djela (kao što je izvoz u Izrael) – zaključio je Gavran.

Komentirajte prvi

New Report

Close