Rast prihoda za male i srednje prerađivače voća i povrća

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2022. u 21:59
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kada je riječ o srednjim poduzećima, podaci Company Wall-a pokazuju da su ona u 2019. godini prihodovala ukupno 39,9 milijardi dinara.

Unatoč pandemiji i geopolitičkim okolnostima, prihodi malih i srednjih prerađivača voća i povrća u Srbiji rastu tijekom posljednje tri godine. Izvoz voća i povrća pada iz godine u godinu kada je riječ o količinama, ali istodobno raste njegova vrijednost, što je logična posljedica cjenovnih potresa koji su zahvatili cijeli svijet.

Srbija je nekada imala jaku prehrambenu i prerađivačku industriju. Od voća i povrća pravili su se različiti gotovi proizvodi poput džema, marmelade i slatkog, koji su završavali na svjetskim stolovima najluksuznijih hotela i služili se na avionskim letovima, dok je dobar dio završavao u domaćoj potrošnji – za vojsku, velika poduzeća, škole.

Danas se preradom i konzerviranjem voća i povrća u Srbiji bave pretežno mala i srednja poduzeća kojih je, prema podacima bonitetne kuće Company Wall, u 2021. godini bilo ukupno 246 – od čega 205 malih i 41 srednje.

Tako su u 2019. godini mala poduzeća čija je pretežna djelatnost “ostala prerada i konzerviranje voća i povrća” ostvarila ukupne prihode od 35,7 milijardi dinara. Već tijekom 2020. godine, koja je zabilježena kao početak pandemije korona virusa, prihodi su dostigli 42,1 milijardu dinara, a još bolji poslovni rezultat male firme su ostvarile u 2021. godini kada su im ukupni prihodi premašili 58 milijardi dinara.

Kada je riječ o srednjim poduzećima, podaci Company Wall-a pokazuju da su ona u 2019. godini prihodovala ukupno 39,9 milijardi dinara. U pandemijskoj 2020. godini prihodi su stigli do 47,3 milijarde dinara, dok je prošla godina bila najuspješnija. Tada su srednja poduzeća zabilježila prihode od 68,1 milijarde dinara. Među prvih 20 malih tvrtki nalaze se firme iz poznatih voćarskih i povrtlarskih krajeva, poput Arilja, Ivanjice, Blaca, Užica ili Leskovca, ali i iz Beograda, Novog Sada, Loznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close