Prva banka u problemima: Brojne nepravilnosti, svaki treći kredit rizičan

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2024. u 07:00
Foto: Unsplash

Banka je za financijske izvještaje za 2023. dobila mišljenje s rezervom nezavisnog revizora DFK International.

Prva banka je za financijske izvještaje za 2023. godinu dobila mišljenje s rezervom nezavisnog revizora DFK International, u kojem se dodatno skreće pozornost na nepravilnosti, kao i ocjenu da postoji “materijalno značajna neizvjesnost u vezi s kontinuitetom poslovanja”, pišu Vijesti.

Revizor navodi da Prva banka na dan 31. prosinca 2023. godine nije imala sve pokazatelje poslovanja u skladu s propisanim vrijednostima, te da je postotak nenaplativih kredita (NPL) iznosio 35,54 posto (prosjek za cijeli bankarski sustav u to vrijeme iznosio je 5,02 posto), izloženost prema grupi povezanih osoba iznosila je 37,89 posto kapitala, dok je zakonski limit do 25 posto…

Zatamnjeni dijelovi
Navedeno je to u izvješću revizora koje je ovih dana objavljeno na web stranicama Montenegroberze, uz napomenu da su “u skladu s međunarodnim standardima i propisima koji uređuju bankarsko poslovanje u Crnoj Gori, dijelovi teksta zatamnjeni, jer Predmetne informacije i podaci predstavljaju bankovnu tajnu, odnosno smatraju se povjerljivima pa se kao takvi ne smiju javno objavljivati.

Muke po prospektu

CBCG je 10. travnja prihvatila da se u prospektu navede da su nadzorne mjere uvedene 4. travnja, a izmijenjeni prospekt objavljen je tek 24. lipnja.

Zatamnjeni dijelovi teksta odnose se na podatke vezane za kontrolu i mjere koje Centralna banka provodi u Prvoj banci. Prva banka je prije dva dana objavila izmijenjeni prospekt o dokapitalizaciji banke u kojem se navodi da je 4. ožujka ove godine “Središnja banka Prvoj banci izrekla supervizorske mjere utvrđene rješenjem o nalaganju mjera za otklanjanje nepravilnosti”.

CBCG je u studenom izvršila inspekcijski nadzor nad ovom bankom, dok je uprava banke u prosincu donijela odluku o dokapitalizaciji banke u iznosu od dva milijuna eura po nominalnoj vrijednosti dionica banke od 127,82 eura. Prva banka je, kako stoji u izvješću revizora, izvješće o kontroli zaprimila 30. siječnja ove godine.

“Kontrola je naložila provođenje strože klasifikacije za određeni broj klijenata s visokom izloženošću, što je uzrokovalo značajno povećanje NPL portfelja i izravno utjecalo na dodatne nedostajuće rezerve kao odbitke od temeljnog kapitala pri izračunu adekvatnosti od cca 600. tisuća eura”, stoji u izvješću revizora, dok je sljedeći paragraf zacrnjen.

Komisija za tržište kapitala odobrila je 29. veljače objavu prospekta o dokapitalizaciji u kojem nije bilo nikakvih navoda iz kontrole CBCG. Tada je mjesec i pol trajala prepiska između banke, Komisije i CBCG treba li nalaze revizije objaviti u prospektu, kako bi dioničari koji žele ulagati u banku kroz dokapitalizaciju bili upoznati s njima. CBCG je 10. travnja prihvatila da se u prospektu navede da su nadzorne mjere protiv banke uvedene 4. travnja, a izmijenjeni prospekt objavljen je tek 24. lipnja.

“Ulagatelji koji su prihvatili ponudu prije objave dodatka prospekta imaju pravo odustati od kupnje ili upisa tih vrijednosnih papira u roku od dva radna dana od dana objave dodatka prospekta”, navodi se u dopuni. na prospekt.

Revizor u svom izvješću navodi da tijekom provedbe postupaka neovisne potvrde stanja zajmova i potraživanja od komitenata nije zaprimio odgovore na poslane zahtjeve za neovisnu potvrdu stanja zajmova i potraživanja od komitenata u iznosu od 16,7 milijuna eura.

Svježi kapital
“Učinak usklađenja računovodstvenih stanja zajmova i potraživanja od komitenata može imati značajan utjecaj na financijski položaj i rezultate poslovanja Banke”, kaže revizor.

Revizor kaže da će mogućnost banke da nastavi s nesmetanim poslovanjem u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške dioničara i dokapitalizacije Banke. Najveći dioničar Prve banke je Aco Đukanović sa 41,46 posto dionica, a zatim slijedi državna Elektroprivreda sa 19,76 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close