Promet u frizerskim salonima pao 80%, većina malih prestaje s radom

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2020. u 07:13
Foto: Pixabay

Nakon ukidanja izvanrednog stanja u Srbiji posao je krenuo, ali je od srpnja smanjena
 potražanja za njihovim uslugama jer se građani boje da u frizerskim salonima postoji visoki rizik od zaraze.

Frizeri u Srbiji na rubu su opstanka, promet u frizerskim salonima pao je za 80% u odnosu na razdoblje prije pandemije koronavurusa. Mjere iz paketa državne pomoći koje se odnose na isplatu minimalnih plaća ne mogu im pomoći da stanu na noge jer je obujam posla dramatično smanjen, pišu Večernje novosti.

Plaćanje poreza i doprinosa za tzv. korona-minimalce samo je odgođeno za sljedeću godinu, a ne otpisano, što znači da se dugovi gomilaju. To u razgovoru za beogradski list kažu predstavnici različitih udruga frizera. Navode i da svaki peti frizerski salom radi na crno i procjenjuju da će veliki saloni nekako prebroditi krizu, a da će većina malih morati prestati s radom.

Uzalud pišu premijerki

“Ovo je veliki udarac za nas. Najviše bi nam značio otpis poreza i doprinosa za razdoblje izvanrednog stanja kada nismo uopće radili kao i smanjenje davanja sve dok traje pandemija, što bi se odnosilo ili na poreze i doprinose ili na ostala davanja. Odgađanje samo produžava agoniju”, kaže Dragan Živić, predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara PKS-a.

Prema njegovim riječima, isplatom minimalaca svi su stavljeni u isti koš, i oni kojima je povećan promet, kao što su, na primjer, ljekarne i oni koji uopće nisu radili, poput frizera. O svemu tome je, kako kaže, više puta pisao premijerki Srbije, Ministarstvu financija, kriznim stožerima diljem Srbije i PKS-u.

135 eura

troškovi su frizera za ekološke pristojbe i Plan primjene mjera za sprečavanje širenja Covida-19

Aleksandar Marković, potpredsjednik Saveza frizera Srbije, navodi da su PKS-u uputili prijedlog da im se smanji barem dio troškova tako što bi se uveo moratorij na plaćanje ekološke pristojbe dok ne prođe pandemija.

“Tražili smo i da nas oslobode obveze izrade Plana primjene mjera za sprečavanje širenja Covida-19. Svi se pridržavamo propisanih mjera, prije svega zbog vlastitog zdravlja i zdravlja naših pbitelji, a država neka kontrolira higijenske i zdravstvene uvjete”, kaže Marković.

Čekaju novi zakon

Troškovi za ekološku pristojbu i Plan iznose oko 16.000 dinara (oko 135 eura). Marković, također, ističe da je problem što frizeri nemaju novca da plate sve davanja koje koja mjesečno moraju podmiriti jer je promet manji za 80%.

Sugovornici Večernjih novosti objašnjavaju da je nakon ukidanja izvanrednog stanja posao dobro krenuo, ali da u lipnju već pada promet, a od početka srpnja je znatno smanjena potražanja za njihovim uslugama. Glavni razlog je to što su građani uplašeni, jer se, kako navode, stalno govori da su frizerski saloni mjesta gdje postoji visok rizik od zaraze. Frizere već godinama prati i niz drugih problema, kao što su nužnost uvođenja minimalnih cijena usluga, ali i licenciranje i kategorijazacija salona kako bi se uveo red u tom području. Sugovornici lista pozivaju na što hitnije donošenje Zakona o zanatlijama, koji bi sve to trebao propisati, a na koji se čeka cijelo desetljeće.

Komentirajte prvi

New Report

Close