Prointeru tehnički pregledi vozila u RS, a nema mjerne uređaje?

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2020. u 22:00
Ministarstvo prometa i veza RS nedavno je o izboru obavijestilo i sve stanice za tehnički pregled /Hrvoje JelaviĆ/PIXSELL

Prointer je na javnom natječaju pokazao samo fotografije makete opreme za ispitivanje vozila, tvrdi konzorcij koji je od 2009. vodio taj posao.

Ministarstvo prometa i veza Republike Srpske završilo je proceduru izbora stručne institucije za tehničke preglede vozila u RS te posao vrijedan oko 20 milijuna maraka (oko 10 mil. eura) dodjelila kompaniji Prointer i njenom partneru Centru za automobilsko inženjerstvo, doznaje portal Capital.ba.

Stručna institucija vodi informacijski sustav u koji su povezane sve stanice za tehnički pregled vozila, obavlja kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencijama i certifikatima, a za svoj rad ima zajamčenih osam posto od svakog tehničkog pregleda.

Ministarstvo prometa i veza RS nedavno je o izboru obavijestilo i sve stanice za tehnički pregled koje moli da budu susretljive prema novim partnerima.

U dopisu navode kako će Prointer, ako to okolnosti dopuste, krenuti u obilazak stanica zbog instalacija i puštanja u rad novog softvera te upoznavanja osoblja na stanicama s njegovim mogućnostima.

Izbor Prointera znači i da je odbijen prigovor dosadašnjeg konzorcija, a kojeg su činila sveučiliša u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu te tvrtke Audiotex i EIB Internationale, koji su taj posao obavljali od 2009. godine,

Oni su tražili da se Prointer sa svojim partnerima ukloni iz izbora, jer ne ispunjava ni tehničke niti materijalne uvjete tražene natječajem.

10

milijuna eura vrijedan je posao koji je na javnom natječaju dobila tvrtka Prointer

“Odabrani sudionik izvrgnuo je ruglu cjelokupan javni natječaj prikazujući umjesto traženih mjernih uređaja i opreme za ispitivanje vozila i motora samo fotografije makete takve opreme, ali ne i pravu opremu, niti dokaz o njenom posjedovanju”, navodi se u prigovoru.

Bez obzira na to, povjerenstvo za izbor stručne institucije, čije je članove resorno ministarstvo od početka sakrivalo od javnosti, odlučilo je taj posao dodijeliti Prointeru, kompaniji čiji su poslovi orijentirani isključivo na proračun institucija RS, objašnjava Capital.

Cijena tehničkog pregleda iznosi 54 marke, što znači da će stručna institucija svake godine prihodovati najmanje 1,7 milijuna KM.

Iz Prointera poručuju kako su ispunili sve uvjete iz javnog natječaja te da su to dokazali dostavljenom dokumentacijom.

“Ističemo da se teško može osporiti stručnost i kvaliteta poslova koje je radila kompanija Prointer ITSS. Značajni projekti koje smo do sada realizirali uvijek su imali naše jamstvo i nismo imali žalbi korisnika na učinkovitost implementitranih rješenja“, objasnili su iz Prointera.

I dok poduzetnici u RS zbog pandemije koronavirusa vode veliku bitku za spas svojih poslova, toj kompaniji koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, sinom predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika posao nevjerojatno raste, piše Capital.

Naime, prije nekoliko tjedana su od Puteva RS dobili posao vrijedan četiri milijuna maraka za implementaciju poslovnog softvera.

Komentirajte prvi

New Report

Close