Prodajom HTP Boka crnogorska država oštećena za 50 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 10. veljača 2021. u 22:00
Foto: DPA/PIXSELL

Specijalno državno tužiteljstvo ispitivalo je i kako je dio imovine Boke prodan za 6,740.680 eura, od čega je najveći dio kao pozajmica prenesen na drugu kompaniju Dragana Brkovića.

Crnogorska država oštećena je za oko 50 milijuna eura zbog nepoštivanja ugovora o kupoprodaji bivšeg državnog Hotelsko-turističko poduzeća (HTP) Boka poduzetniku Draganu Brkoviću. To je utvrdilo Specijalno državno tužiteljstvo, koje je predmet HTP Boka dovelo do kraja, pišu Vijesti.

Boku je prije 14 godina kupila Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro na natječaju za prodaju državnih 59,4 posto dionica.

Laži o razvoju elitnog turizma

Većinski udjel stajao je 22 milijuna eura i kupac se u prosincu 2007. obvezao da će u sljedeće tri godine u razvoj kompanije uložiti 50 milijuna eura, najavljujući i dodatna ulaganja. Priložio je bankarsko jamstvo od 2,5 milijuna eura i mjenicu na 10 milijuna eura.

Prije potpisivanja ugovora s državom Brković je od mađarskih kompanija kupio udjel od 33 posto u HTP Boka, što mu je s državnim dionicama omogućilo oko 92 posto vlasništva.

Natječaj za prodaju državnih dionica Boke raspisan je na temelju plana privatizacije iz 2006. kojeg je potpisao tadašnji premijer Milo Đukanović, a koji nije bio na tom položaju kada je potpisivan privatizacijski ugovor.

59,4

posto dionica HTP Boka kupio je Brković od države

Kada je preuzeo HTP Boka, novi vlasnik je obećao da će do 2010. godine biti izgrađeno ukupno 200.000 kvadrata hotelskih objekata. Tada je rečeno da će gradnja hotela Boka u središtu Herceg Novog, na mjestu istoimenog hotela koji je srušen, početi u studenome 2008. godine, kao i rušenje te izgradnja hotela Tamaris, Igalo i Plaža.

Najavljeno je da će brojni ugostiteljski objekti, poput motela, bivših hotela i restorana također biti renovirani i prilagođeni potrebama elitnog turizma.

Unatoč obećanju da će ulaganja početi najkasnije do 1. listopada 2008., Brković te godine, a niti sljedećih, nije uložio ništa.

Nakon tri godine, iako niti jedna stavka ugovora nije ispunjena, Brković je aneksom dobio produženje investicijskog razdoblja. On je tada tvrdio da država nije ispunjavala svoje obveze zbog čega nije mogao ulagati.

Nije zaštićen javni interes

“Potpisani kupoprodajni ugovor krajnje je štetan, budući da vlada pojedinim odredbama nije dovoljno zaštitila javni interes, već je favorizirala kupca. Prije svega, propisano je da će prodavač kupcu vratiti 70 posto kupoprodajne cijene (15,5 milijuna eura) ako uđe u stečaj, a realizirao je pola investicijskog programa, kao i da će u tom slučaju vratiti i 10 posto od ukupno investiranog iznosa”, upozoravao je MANS.

Privredni sud uveo je stečaj 2015. zbog duga od četiri milijuna eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. U prosincu izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP Faktoringa postupak je trajao još godinu dana.

Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom imovine osigura 25,69 milijuna eura za otplatu dugova. No radnici Boke podnijeli su kaznenu prijavu zbog Plana reorganizacije, za kojeg tvrde da se provodi na njihovu štetu.

Prijavu su dopunili prošle godine zahtjevom da se preispita privatizacija jer sumnjaju da Vektra Montenegro za preuzimanje nije platila ništa. Sumnjaju da su članovi menadžmenta, i prije nego što su postali vlasnici dionica, stavili imovinu kompanije pod hipoteku na račun kredita Vektre Montenegro u iznosu od 24 milijuna eura.

Specijalno državno tužiteljstvo ispitivalo je i kako je dio imovine Vektra Boke u reorganizaciji prodan za 6,740.680 eura, od čega je najveći dio kao pozajmica prenesen na Vektru Investments, drugu kompaniju Dragana Brkovića.

Istraga je pokazala da Brković i danas s povezanim osobama upravlja Bokom, prodaje imovinu i iz nje pozajmicama izvlači novac, dok bivši radnici još nisu naplatili potraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close