Nekretnine su, slaže se ekonomska struka, oduvijek bile jedan od načina legalizacije sivih tokova novca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2024. u 13:52
Prosječna cijena kvadrata u sarajevskim općinama Centar i Stari Grad (uključujući novogradnju i starogradnju) iznosi 4639 KM/Shutterstock

Broj izdanih građevinskih dozvola u travnju 2024. veći je za 12,3 posto.

Sudeći prema broju izdanih građevinskih dozvola u travnju ove godine, potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini i dalje je u porastu.

Broj izdanih građevinskih dozvola u travnju 2024. u odnosu na prosječan broj izdanih građevinskih dozvola u 2023. veći je za 12,3%. Ako ga usporedimo s istim mjesecom prošle godine, veći je za čak 62 posto, prenosi Forbes BiH.

Ekspanzija građevine
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj izdanih građevinskih dozvola prema vrstama radova u travnju ove godine je: za novogradnju (414), dogradnju (26), prenamjenu nestambenog prostora u nove stanove. (1), ostale prenamjene prostora u zgradama (6), ostale rekonstrukcije (8), dok za obnovu dotrajalih zgrada nije izdana niti jedna naredba.

“I dalje postoji trend potražnje za nekretninama, posebice novogradnjama, a to bi trebalo obeshrabriti sve one koji vjeruju da će doći do značajnog pada cijena nekretnina, odnosno cijene pojedinog kvadrata, vjerojatno neće. Možemo se samo nadati stagnaciji cijena”, kazao je za Forbes BiH ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Poligon za pranje novca

I afera s narkokartelom pokazala je da je to možda bio jedan od glavnih pokretača poskupljenja nekretnina i novogradnje.

Dodaje da se nastavljaju povijesni trendovi od prije, gdje se pokazuje da recesija nema toliko značajan utjecaj u BiH kada su u pitanju cijene nekretnina, iako svugdje u svijetu ima vrlo oštar utjecaj u smislu pada nekretnina. cijene.

“Imamo trend koji pokazuje potražnju dijaspore, mladih bračnih parova, svih onih koji si uspiju priuštiti kvadratni metar stambenog prostora”, kaže Čavalić.

Da biste danas postali vlasnik nekretnine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, cijena kvadrata ovisit će o lokaciji, statusu izgrađenosti i kvadraturi. Stara jezgra Sarajeva, kao i njegov centar, očekivano će biti najskuplja. Prosječna cijena kvadrata u sarajevskim općinama Centar i Stari Grad (uključujući novogradnju i starogradnju) iznosi 4.639 KM. Najskuplji kvadrat obnovljene starogradnje nešto je veći od 6.000, dok je najjeftiniji oko 3.000 KM.

S druge strane, najskuplji kvadrat novogradnje je gotovo 8.000 (7.894 KM), dok je za najjeftiniji kvadrat novogradnje potrebno izdvojiti oko 4.000 KM.

Preskupi stanovi
Na pitanje jesu li ovakve cijene nekretnina normalne danas na bosanskohercegovačkom tržištu, Čavalić kaže da je to omjer ponude i potražnje.

“Očito je da imamo balon na tržištu nekretnina, pitanje je hoće li taj balon i kada će puknuti. Ove cijene nekretnina mogu se usporediti s nekim svjetskim destinacijama, turističkim metropolama i slično, što opet neću reći da nije normalno, to je teška riječ, ali sigurno je da je cijena kvadrata previsoka. – kaže Čavalić.

Nekretnine su, slaže se ekonomska struka, oduvijek bile jedan od načina legalizacije sivih tokova novca, a posebno su atraktivne iz razloga što su i dobro sredstvo očuvanja vrijednosti novca.

“I afera s narkokartelom pokazala je da je to možda bio jedan od glavnih pokretača poskupljenja nekretnina i novogradnje. Hoće li se tako nastaviti i sljedećih godina, a to je ključno pitanje. Možda ove i iduće godine možemo očekivati ​​pad aktivnosti novogradnje, upravo zbog smanjenja pranja novca, koje je zbog ove afere sada pod pojačanim nadzorom – zaključuje Čavalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close