Potražnja za kreditima tvrtkama i stanovništvu u BiH i dalje raste

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Banke optimistično gledaju na potražnju stanovništva za kreditima, pa se očekuje povećanje potražnje u trećem kvartalu 2024. godine.

Potražnja poduzeća i stanovništva za kreditima nastavila je rasti iu drugom tromjesečju 2024. godine, a banke su optimistične u pogledu potražnje u trećem kvartalu, rezultati su Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koju provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Poslovna potražnja za kreditima nastavila je rasti u drugom tromjesečju 2024. Prema izvješćima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima. Neto postotak ukazuje na pooštravanje kreditnih standarda kako za kratkoročne tako i za dugoročne kredite poduzećima, piše Indikator.ba.

U drugom tromjesečju 2024. nije došlo do promjene udjela odbijenih zahtjeva za kredite trgovačkih društava u odnosu na prethodno razdoblje. Očekuje se da će kreditni standardi za odobravanje kredita tvrtkama ostati nepromijenjeni iu trećem kvartalu 2024. godine.

Istodobno, banke očekuju povećanje potražnje poduzeća za kratkoročnim i dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama u trećem kvartalu 2024. godine.

U drugom tromjesečju 2024. neto postotak pokazuje da je došlo do povećanja potražnje stanovništva za stambenim te potrošačkim i nenamjenskim kreditima u odnosu na prethodno tromjesečje.

Također, ublaženi su standardi za odobravanje stambenih te potrošačkih i nenamjenskih kredita.

Na temelju pitanja očekivanja, banke predviđaju da će standardi potrošačkih i nenamjenskih kredita stanovništvu ostati nepromijenjeni u trećem kvartalu 2024. godine.

Banke optimistično gledaju na potražnju stanovništva za kreditima, pa se očekuje povećanje potražnje u trećem kvartalu 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close